Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοδος στη Wall με Nasdaq και S&P σε νέα ρεκόρ

Σε επίπεδα-ρεκόρ συνεχίζουν οι S&P 500 και Nasdaq. Οριακή πτώση για το αργό και τον χρυσό. Στο 1,3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Συγκρατημένη άνοδος για το δολάριο. Αναπάντεχη πτώση στις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών.

Aνοδος στη Wall με Nasdaq και S&P σε νέα ρεκόρ

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά την άνοδο σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,05% στις 35.430 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,44% υψηλότερα στις 15.197 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 4.515 μονάδες.

Οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα-ρεκόρ καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει φέτος την περιστολή των αγορών ομολόγων, αλλά δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 κινήθηκε 1,5% υψηλότερα και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,8%.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και ότι θα υποχωρήσει τελικά κάτω από το 2%. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα έχει «πολύ έδαφος να καλύψει» για να επιτύχει τον άλλο στόχο της πλήρους απασχόλησης.

«Με ρεκόρ ανάπτυξης στα κέρδη και το ΑΕΠ, άνοδο του πληθωρισμού και τα ποσοστά μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα να αυξάνονται, η Fed θα νιώσει μεγαλύτερη πίεση να απομακρύνει τα κατά βάση έκτακτα μέτρα νομισματικής διευκόλυνσης», έγραψε ο Μάικ Γουίσλον της Morgan Stanley, ο οποίος προβλέπει διόρθωση 10% στην αγορά. «Περιμένουμε ένα πιο επίσημο σήμα από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου -και οι αγορές θα το αναμένουν. Αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερες αποτιμήσεις» πρόσθεσε.

Οι μετοχές μπορεί να κινηθούν σταθεροποιητικά μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης του Αυγούστου για την απασχόληση την Παρασκευή. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προβλέπουν ότι τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 750.000 θέσεις εργασίας και ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 5,2%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη πτώση κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις πραγματοποίησαν απώλειες 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά από πτώση 2% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,15% στα 68,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,19% στα 1.816 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,17 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v