Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση για τον Dow Jones

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Στο επίκεντρο η Beige Book. Στο 1,34% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Νέες πιέσεις στον χρυσό.

Τρίτη σερί πτώση για τον Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street μετά τη δημοσίευση της Beige Book από την Fed και την προειδοποίηση της Τζάνετ Γέλεν για άδεια ταμεία τον Οκτώβριο.

«H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Beige Book.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στον ρυθμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ζήτηση για εργαζομένους εξακολούθησε να ενισχύεται, αλλά όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν ελλείψεις στο διαθέσιμο προσωπικό, οι οποίες περιόρισαν την αύξηση της απασχόλησης.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται υψηλότερα, με τις μισές περιφέρειες της Fed να αναφέρουν ισχυρή άνοδο των τιμών και τις άλλες μισές ήπια άνοδο.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι τα ταμεία του υπουργείου θα αδειάσουν αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού.

Σε επιστολή προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, η κα. Γέλεν τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα, αλλά το πιθανότερο είναι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Η αύξηση του ορίου του χρέους ήταν κατά το παρελθόν ένα ζήτημα ρουτίνας για το Κογκρέσο, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνταν συστηματικά να αυξήσουν το όριο, οδηγώντας ενίοτε τις ΗΠΑ στο όριο της χρεοκοπίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,2% ή 69 μονάδες στις 35.030, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,13% στις 4,514 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,57% στις 15.286 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Visa Inc. (+1,3%) και 3M Co. (+1,2%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (-2,1%) και UnitedHealth (-1,6%).

Στο μεταξύ, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε επίπεδο ρεκόρ για πέμπτο διαδοχικό μήνα, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας δημιουργεί ισχυρεί ζήτηση για εργατικά χέρια.

Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 10,934 εκατομμύρια από 10,185 εκατομμύρια τον Ιούνιο και 9,19 εκατομμύρια τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στα 10,185 εκατομμύρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 69,30 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.793 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,34% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1826 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v