Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street καθώς παραμένουν οι φόβοι για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πάνω από τα $1.800 ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, παρόλο που τα  στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,61% στις 34.659 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,14% στις 15.084 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,31% στις 4.454 μονάδες.

Τη Δευτέρα ο βιομηχανικός δείκτης και ο S&P 500 έβαλαν τέλος σε ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Και οι τρεις δείκτες βρίσκονται 1% χαμηλότερα για τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 4% από 4,3% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσει στο 4,2%.

Η μέτρηση του Αυγούστου προσφέρει στήριγμα στην εκτίμηση της Fed ότι η άνοδος στις τιμές είναι παροδική. «Δεν αναγκάζει τη Fed να αναλάβει δράση, οπότε υπάρχει η δυνατότητα η κεντρική τράπεζα να καθυστερήσει και όταν ανακοινώσει το tapering να είναι μικρότερο από ό,τι θα αναμένει η αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμπερτ Πάβλικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealt στο Κονέκτικατ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της CureVac βουτάει πάνω από 9%. Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συμφωνία παραγωγής εμβολίων.

Μικρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Apple, ενόψει σημερινής εκδήλωσης του τεχνολογικού κολοσσού στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα iPhone.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,183 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 1,32%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό συνεχίζει την ανοδική κίνηση πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διαγράφει τις αρχικές απώλειες και σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.801 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v