Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 300 μονάδες. Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500. Στο 1,42% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μετά το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 39 ετών στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ είχε πρόσφατα δηλώσει πως η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2022, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Θεωρούμε ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και ο ανοδικός πληθωρισμός έχουν οδηγήσει την Fed σε αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένα στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης», σχολίασε το στέλεχος της BlackRock, Rick Rieder.

Και εστιάζοντας στον πληθωρισμό ανέφερε: «Είναι πιθανό να συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα αν και πιστεύουμε ότι η χαλάρωση των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του επόμενου έτους θα οδηγήσει τον δείκτη τιμών σε χαμηλότερα -πιο άνετα- επίπεδα», ανέφερε ο Rieder.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,89% ή 319 μονάδες στις 35.651, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,91% στις 4.669 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,39% στις 15.413 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Coca- Cola (+2,8%) και Johnson & Johnson (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-3,4%) και Home Depot (-2,4%).

Στο εταιρικό μέτωπο, συμφωνία 6,7 δισ. δολαρίων έκλεισε η Pfizer για την εξαγορά της Arena Pharmaceuticals, εταιρείας που αναπτύσσει θεραπείες για διάφορες ανοσοφλεγμονώδεις παθήσεις.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε ότι θα αποκτήσει όλες τις μετοχές της Arena έναντι 100 δολαρίων ανά μετοχή, ποσό διπλάσιο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της φαρμακευτικής εταιρείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1% στα 71,29 δολάρια ανά ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.788 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,42% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1309 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v