Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 500 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει «άλμα» 3%. Στο 1,47% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Επέστρεψε πάνω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street καθώς φαίνεται να μετριάζονται οι ανησυχίες για τον αντίχτυπο της «όμικρον» στην αμερικανική οικονομία μετά τη διαβεβαίωση του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου στον Λευκό Οίκο, δρ. Άντονι Φάουτσι ότι η νέα μετάλλαξη δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από την Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη Δευτέρα, ο δρ. Φάουτσι είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι «τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά».

«Η αγορά έχει καλύψει τις απώλειες που προκάλεσε ο αρχικός πανικός από την εμφάνιση της όμικρον. Όλα δείχνουν ότι το χτύπημα της νέας μετάλλαξης θα είναι λιγότερo…οδυνηρό», σχολίασε αναλυτής.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,40% ή 492 μονάδες στις 35.720, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,07% στις 4,686 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,03% στις 15.686.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές American Express (+3,4%) και Apple (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,8%) και Verizon (-0,8%).

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν κατέγραψε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το εργατικό κόστος.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα βούτηξε 5,2% έναντι πρόβλεψης για πτώση 4,9%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το 5% που είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση. Παράλληλα, το εργοστασιακό κόστος εκτινάχτηκε 8,3% στο γ’ τρίμηνο.

Επιπλέον, μεγάλη πτώση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν εκρηκτική άνοδο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 17,6% στα 67,1 δισ. δολάρια. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στα 66,8 δισ. δολάρια.

Στο εταιρικό μέτωπο, μυστική πενταετή συμφωνία αξίας άνω των 275 δισ. δολαρίων υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, με την Κίνα το 2016, υποσχόμενος ότι η εταιρεία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογικής τεχνογνωσίας της Κίνας, ανέφερε το Information την Τρίτη επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κουκ υποσχέθηκε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στη χώρα, θα εξασφαλίσει επιχειρηματικές συμφωνίες και θα κανονίσει εκπαίδευση εργαζομένων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «άλμα» 3,7% στα 72,05 δολάρια ανά και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.784 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,47% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1264 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v