Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street υπό τον φόβο της Ομικρον

Στο «κόκκινο» οι δείκτες, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την Όμικρον. Απώλειες 6% για το αργό. Σε αρνητικό έδαφος και ο χρυσός. Στο 1,39% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη 5% για τη Moderna.

Βαριές απώλειες στη Wall Street υπό τον φόβο της Ομικρον

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την εκρηκτική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και την επερχόμενη στροφή στη νομισματική πολιτική της Fed.

O Dow Jones σημειώνει απώλειες 1,9% στις 34.720 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,85% χαμηλότερα στις 14.884 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 1,84% στις 4.535 μονάδες.

H μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τον κόσμο καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και σε σχεδόν 90 χώρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 1,5 με 3 ημέρες, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«H πτώση στις μετοχές αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για το αν η άνοδος στα κρούσματα της Όμικρον θα οδηγήσει σε νέα γενικευμένα lockdown, την αναπάντεχη οπισθοχώρηση στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να εγκρίνουν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης και την άνοδο του S&P 500 πάνω από τον κινητό όρο των τελευταίων 50 ημερών», δήλωσε στο CNBC ο Τζιμ Πόλσεν, υπεύθυνος χάραξης επενδυτικής στρατηγικής στη Leuthold Group.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάντσιν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα στηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για επενδύσεις $1,75 τρισ. στις υποδομές. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Μoderna καταγράφει άνοδο 5%. Η φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου προσφέρει σημαντική προστασία ενάντια στην Όμικρον.

Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο στο 2% από 3% προηγουμένως. Η επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. 

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών που θα ευνοηθούν από το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας. Η μετοχή της Royal Caribbean βουτάει 4%, ενώ οι μετοχές των United Airlines και Southwest υποχωρούν πάνω από 3%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κατρακυλάει 6% στα 66,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,4% στα 1.797 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,129 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο εβδομάδες χαμηλότερα, στο 1,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v