Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες μετά το χθεσινό sell-off. Στο 1,73% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 1,9% για τον χρυσό. Άνοδος πάνω από 2% για το αργό. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Με εναλλαγές προσήμων και ήπιες μεταβολές κινούνται οι δείκτες, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed και τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,4% στις 36.231 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,23% στις 15.135 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,04% στις 4.702 μονάδες.

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι η ενίσχυση της οικονομίας και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, με ορισμένους αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ του να αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού αμέσως μετά.

«Οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι, δεδομένου του outlook του καθενός για την οικονομία, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν προηγουμένως οι συμμετέχοντες», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας,  οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 207.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 1 Ιανουαρίου από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 195.000.

Ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 62 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 69,1 τον Νοέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο που είχε καταγραφεί από το 1997.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεία στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο ταμπλό, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. 

Η μετοχή της Bank of America ενισχύεται 1,5%, της Citigroup 1,4% και της Wells Fargo 1,3%. 

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι μετοχές της ενέργειας ακολουθώντας την άνοδο του αργού. Η μετοχή της Marathon Oil καταγράφει κέρδη 2,6%, της Occidental Petroleum 3,4% και της Exxon Mobil 1,6%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς καταγράφει άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 1,74%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 2,5% υψηλότερα στα 79,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,9% στα 1.788 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,132 δολ./ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v