Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις για τον τεχνολογικό δείκτη που οδεύει για εβδομαδιαία πτώση πάνω από 3,5%. Βουτιά 1,9% για τον χρυσό. Διολίσθησε το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,74% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Άνοδος πάνω από 1,5% για το αργό.

Tρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά την Πέμπτη, διευρύνοντας τις απώλειες που πυροδότησε η δημοσιεύση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις τεχνολογικές μετοχές εν μέσω προσδοκιών για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

O Dow Jones υποχώρησε 0,47% στις 36.236 μονάδες, ο Nasdaq διολίσθησε 0,13% στις 15.080 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 0,10% χαμηλότερα στις 4.696 μονάδες.

Στο ταμπλό, αρκετές τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε πάνω από 2%, όπως και του Netflix.

Με απώλειες 1,6% έκλεισε η Apple. Οι Amazon και Google διολίσθησαν λιγότερο από 1%.

Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. Η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 1,5%, της Citigroup 1,4% και της Wells Fargo 1,3%.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές της ενέργειας ακολουθώντας την άνοδο του αργού. Η μετοχή της Marathon Oil κατέγραψε κέρδη 2,6%, της Occidental Petroleum 3,4% και της Exxon Mobil 1,6%.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ενίσχυση της οικονομίας και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, με ορισμένους αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ του να αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού αμέσως μετά.

«Οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι, δεδομένου του outlook του καθενός για την οικονομία, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν προηγουμένως οι συμμετέχοντες», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 207.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 1 Ιανουαρίου από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 195.000.

Ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 62 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 69,1 τον Νοέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο που είχε καταγραφεί από το 1997.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 1,74%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 1,7% υψηλότερα στα 79,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βούτηξε 1,9% στα 1.788 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύθηκε έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,132 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v