Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με την τεχνολογία να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Πάνω από 2% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διαγράφει τα κέρδη το δολάριο. Οριακές κινήσεις για αργό και χρυσό. Αλμα 7% για την Disney.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,07% στις 35.391 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,35% στις 14.294 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,27% στις 4.529 μονάδες.

O πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο στο 7,5% από 7% τον Δεκέμβριο, αρκετά πάνω από το επίπεδο του 7,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,4%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 5,9%. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 5,5%.

Οι επενδυτές εστιάζουν στην έκθεση για τον πληθωρισμό, για να προβλέψουν πόσο επιθετική θα είναι η Fed στην άνοδο των επιτοκίων. «Δεν άρεσε στην αγορά», τόνισε ο Ράντι Φρέντερικ της Charles Schwab.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών κινήθηκαν χαμηλότερα μετά την έκθεση, με τις μετοχές της Apple, της Amazon και της Microsoft να υποχωρούν περισσότερο από 1%.

Υψηλότερα κινούνται, ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές, καθώς είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από υψηλότερα επιτόκια. Η JPMorgan και η Wells Fargo καταγράφουν άνοδο πάνω από 1%.

Άλμα 7% πραγματοποιεί η μετοχή της Disney, μετά την ανακοίνωση για διπλασιασμό των εσόδων από το τμήμα πάρκων, εμπειριών και καταναλωτικών προϊόντων. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει άλμα 8 μονάδων βάσης, στο 2,01%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,22% στα 89,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.829 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και κινείται χαμηλότερα έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v