Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στην Oυκρανία

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση πάνω από 1%. Στο 1,98% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 1,2% για τον χρυσό. Μικρή πτώση για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στην Oυκρανία

Διευρύνουν τις απώλειες οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq γυρίζει σε αρνητικό έδαφος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

O Dow Jones υποχωρεί 1,05% στις 34.395 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,33% στις 13.740 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,88% στις 4.381 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία. Το τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο δεν κατάφερε να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις προς την Ουκρανία, ενώ το Πεντάγωνο διέταξε την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και «μεταφέρουν προσωρινά» τον μικρό αριθμό διπλωματικού προσωπικού που έχει απομείνει στη χώρα στο Λβιβ, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, «λόγω της δραματικής επιτάχυνσης της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Έχω διατάξει αυτά τα μέτρα για έναν λόγο -την ασφάλεια του προσωπικού μας- και παροτρύνουμε σθεναρά όλους τους εναπομείναντες πολίτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης τις πιθανές επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Fed για να αντιμετωπίσει το άλμα των τιμών.

Προηγήθηκε μια δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό που έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 7,5% σε ετήσια βάση. Ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν 1% και 1,8%, αντίστοιχα, για την εβδομάδα. Ο Nasdaq  υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,34% στα 92,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,2% στα 1.864 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,132 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται 4 μονάδες βάσης, στο 1,98%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v