Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Τρίτη σερί πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P εν αναμονή εξελίξεων στην Ουκρανία. Σχεδόν αμετάβλητος ο Nasdaq. Στο 1,98% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός. Πάνω από τα 95 δολ. το πετρέλαιο.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Απώλειες στην Wall Street με την Ουκρανική κρίση να παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών.

«Ο πραγματικός φόβος είναι ότι η Κίνα στηρίξει την Ρωσία και οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ επιδεινώνονται», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Upholdings, Robert Cantwell. «Πόσο αλλάζουν οι σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις- αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό και έχει αντίχτυπο στις οικονομικές επιδόσεις».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και «μεταφέρουν προσωρινά» τον μικρό αριθμό διπλωματικού προσωπικού που έχει απομείνει στη χώρα στο Λβιβ, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, «λόγω της δραματικής επιτάχυνσης της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί την Τετάρτη.

Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,50% ή 172 μονάδες στις 34.565, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,39% στις 4,401 μονάδες και o Nasdaq παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 13,790 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+1,2%) και Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,7%) και IBM (-3,2%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν και τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στο Σεντ Λούις, James Bullard τάχθηκε υπέρ μιας ταχύτερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να αντιδράσει στην άνοδο του πληθωρισμού.

«Πιστεύω ότι πρέπει να συσφίξουμε πιο γρήγορα τη νομισματική πολιτική από ό,τι θα κάναμε προηγουμένως. Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός προς τα πάνω. Είναι πολύ υψηλός πληθωρισμός», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, o James Bullard είχε εμφανιστεί θετικός σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, συμπληρώνοντας πως θα ήθελε να δει αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας μέχρι τον Ιούλιο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς  πέρασε προσωρινά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 2%, πιάνοντας υψηλό ημέρας στο 2,02%. Τελικά, το yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,98%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 2,5% στα 95,46 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 1.869 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1302 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v