Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Εντονες πιέσεις, τρομάζει μια νέα ενεργειακή κρίση

Ισχυρή πτώση στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Αλαλούμ στη Δύση για την ιδέα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία. Φόβοι στασιμοπληθωρισμού. Ανησυχούν οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο μέτωπο των εταιρικών κερδών διεθνώς, λένε αναλυτές.

Wall Street: Εντονες πιέσεις, τρομάζει μια νέα ενεργειακή κρίση

Υποχωρούν εκ νέου με δύναμη οι αμερικανικές μετοχές στη σκιά των πολεμικών πιέσεων στην Ουκρανία που οδηγούν σε ράλι τις ενεργειακές τιμές. Αν και υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου από το υψηλότερο επίπεδο του 2008 εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες συνολικά για τις οικονομικές προοπτικές διεθνώς.

Ο δείκτης Dow Jones χάνει 2%, ο S&P 500 υποχωρεί 2,2% και ο Nasdaq 100 πέφτε 2,5%.

«Η αγορά μετοχών παλεύει με το μεγάλο σοκ στην προσφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τιμών του πετρελαίου. Ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ αντί απλώς σε ένα σοκ πληθωρισμού», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.

Εντείνονται οι φόβοι για αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, λένε αναλυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ως απάντηση στην επίθεση της χώρας στην Ουκρανία. Ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν διαφωνίες, στη σκιά της ενεργειακής ανασφάλειας.

Οι πετρελαϊκές μετοχές ενισχύονται καθώς οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώνουν επί μέρες στα ύψη, φτάνοντας στα 130 δολ. το βαρέλι. Οι μετοχές της Chevron και της Exxon Mobil σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, ενώ ο Phillips 66 3,4%. Η ConocoPhillips καταγράφει άνοδο σχεδόν 2%, ενώ η Baker Hughes έκανε άλμα 4%.

Στην Ευρώπη, οι αγορές άνοιξαν με βαριές απώλειες, αν και στη συνέχεια ανάκαμψαν σημαντικά.

Πλέον στη Γερμανία ο DAX χάνει 1,46 στις 12.903 μονάδες, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,57% στις 6.947, ο Cac 40 περιόρισε τις απώλειες στο 1,15% ή 5.991 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 1,15% στις 7.632 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB 0,52% στις 22.349 μονάδες και ο ευρύτερος ευρωπαϊκός Stoxx 600 διορθώνει 1,2% στις 416 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους κλάδους οι τράπεζες της γηραιάς ηπείρου κινούνται σε χαμηλό 13 μηνών, με απώλειες 5,7%. Αντίθετα, οι εταιρείες πετρελαιοειδών σημειώνουν κέρδη 3,5%.

Ο μαύρος χρυσός «έδειξε τα δόντια του» από το πρωί. Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Λίγο αργότερα η άνοδος της τιμής περιορίστηκε στο 9,02% ή στα 128,77 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια.

Τα ευρωπαϊκά νομίσματα βυθίζονται σε νέα χαμηλά. Το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από την ισοτιμία (1 προς 1) έναντι του ελβετικού φράγκου για πρώτη φορά από το 2015, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή με πτώση έκλεισε η Wall Street καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τον βομβαρδισμό και την κατάληψη του δεύτερου μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας και την ανησυχητική κατάσταση που δημιουργούν οι κλειστοί δρόμοι διαφυγής στη σκιά της νέας διαπραγμάτευσης Ουκρανίας-Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν αποκόψει τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως υποστηρίζει η JP Morgan σε έκθεσή της, «η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 35% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο».

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, όπως αναμενόταν, εκτόξευσαν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. 

Την Παρασκευή o Dow Jones υποχώρησε 0,53% ή 179 μονάδες στις 33.614, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,79% στις 4,328 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,66% στις 13.313 μονάδες.

Στο μέτωπο της απασχόλησης η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 678.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, περισσότερες από τις 440.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και τις 467.000 τον Ιανουάριο.
Το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,8% από 4% προηγουμένως, όπως ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 5,1% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 5,7% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 5,8%. Σε μηνιαία βάση το μέσο ωρομίσθιο παρέμεινε αμετάβλητο. Τον Ιανουάριο είχε πραγματοποιήσει μηνιαίο άλμα 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v