Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τις απώλειες η Wall με το βλέμμα στην Ουκρανία

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες καθώς οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αντισταθμίζουν την καλή εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας. Άλμα 1,4% για το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,75% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Στα $1.950 σκαρφαλώνει ο χρυσός. Ράλι 4% για το αργό.

Διευρύνει τις απώλειες η Wall με το βλέμμα στην Ουκρανία

Xαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές ην Παρασκευή, με τους δείκτες να διευρύνουν τις αρχικά συγκρατημένες απώλειες.

Ο Dow Jones βουτάει 1,3% στις 33.357 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,02% χαμηλότερα στις 13.265 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,5% στις 4.295 μονάδες.

Οι αναφορές για πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία -το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- μετά την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων τρόμαξαν τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας sell-off στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια.

Οι απώλειες στις προσυνεδριακές συναλλαγές περιορίστηκαν από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Φεβρουάριο περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 678.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πάνω από τις 440.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%.

Αυτή είναι η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τείνει προς την υποστήριξη μιας αύξησης 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Μία μονάδα βάσης είναι ίση με 0,01%.

«Νομίζω ότι επειδή είδαμε τον Πάουελ να λέει, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι σχεδίαζε να υποστηρίξει μια αύξηση 25 βαθμών βάσης, ότι oι επενδυτές αναμένουν μια αύξηση 25 σημείων βάσης, ακόμη κι αν δούμε μια ισχυρότερη -από την αναμενόμενη έκθεση», δήλωσε η Λόρεν Γκούντγουϊν, οικονομολόγος  στη New York Life Investments.

Μια έκπληξη στην έκθεση για την απασχόληση ήταν οι μισθοί, οι οποίοι παρέμειναν αμετάβλητοι σε μηνιαία βάση. Η στασιμότητα αυτή θα μπορούσε να καταστήσει την αύξηση των τιμών πιο επώδυνη για τους καθημερινούς Αμερικανούς, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ανησυχίες ότι ο πρόσφατος πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,9% στα 111,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,7% στα 1.950 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 1,4% στο 1,09 δολ./ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 9 μονάδες βάσης στο 1,75%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Φρανκφούρτη χάνει 3,5%, το Λονδίνο 3,1%, το Παρίσι 3,7%, η Μαδρίτη 2,8% και το Μιλάνο 5%. Ο DAX έφτασε σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Από το πρόσφατο υψηλό του, ο δείκτης έχει χάσει 17%, πολύ περισσότερο από ό,τι ο S&P 500.

Κλειστό μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου το χρηματιστήριο στη Μόσχα. Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι ασιατικές μετοχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v