Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφτιαξε το κλίμα στη Wall Street ο Πάουελ

Διαγράφουν τις απώλειες οι δείκτες μετά τη δέσμευση Πάουελ να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Στο 3,19% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Μεγάλη πτώση 6% για το αργό. Μικρή άνοδος για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Εφτιαξε το κλίμα στη Wall Street ο Πάουελ

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις δηλώσεις Πάουελ ότι η Fed δεσμεύεται να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. 

O Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,4% στις 30.650 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,09% υψηλότερα στις 11.191 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,6% στις 3.788 μονάδες.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και έχει τη δυνατότητα να το επιτύχει, ενώ παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση.

«Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Η δέσμευσή μας να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα παραμένει ισχυρή και κινούμαστε ταχύτατα για να το κάνουμε» επισήμανε ο επικεφαλής της Fed. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και τη θέληση για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία είναι γενικά σε καλή κατάσταση, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και επίμονα ισχυρή ζήτηση.

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική» τόνισε ο Πάουελ

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. 

Εν τω μεταξύ, η Citigroup αύξησε τις πιθανότητες να καταγραφεί παγκόσμια ύφεση στο 50%. «Η ιστορία δείχνει ότι ο περιορισμός του πληθωρισμού έχει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και βλέπουμε ότι η συνολική πιθανότητα ύφεσης πλησιάζει πλέον το 50%», γράφει σε σημείωμά της η Citigroup.

H Goldman Sachs πιστεύει ότι μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία.

Σε σημείωμά της προς τους πελάτες, η UBS ανέφερε ότι δεν αναμένει να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ ή μια παγκόσμια ύφεση το 2022 ή το 2023, «αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τα ρίσκα μιας απότομης προσγείωσης αυξάνονται».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 6,7% στα 102,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,38% στα 1.845 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,054 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βουτάει 10 μονάδες βάσης στο 3,19%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v