Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το sell off

Σε θετικό έδαφος κινείται η αμερικανική αγορά με τον Nasdaq να ενισχύεται πάνω από 2%. Βουτιά 5% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 3,23% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακές κινήσεις για τον χρυσό.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το sell off

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, καθώς η Wall Street προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά από μια εβδομάδα βαριών απωλειών. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 30.020 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,87% υψηλότερα στις 10.846 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,6% στις 3.688 μονάδες.

Οι κινήσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για πιθανή οικονομική επιβράδυνση. Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ήταν χειρότερα των προβλέψεων αυτή την εβδομάδα, από τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου έως τις ενάρξεις κατοικιών, ενώ η Fed προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν βίαιη... Επιτρέψτε μου να σας πω ότι βρισκόμαστε σε ύφεση», δήλωσε ο καθηγητής του Wharton Business School Τζέρεμι Σίγκελ την Πέμπτη στην εκπομπή «Closing Bell: Overtime» του CNBC. «Είναι μια ήπια ύφεση. Δεν είναι επίσημη ύφεση, σίγουρα όχι ακόμη, αλλά αυτό το πρώτο εξάμηνο έχει αρνητική αύξηση του ΑΕΠ και τελειώνει με διολίσθηση», τόνισε.

Η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε να ενταθεί την Παρασκευή χάρη στο λεγόμενο «quadruple witching», δηλαδή την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Αυτό το γεγονός συμβαίνει μία φορά το τρίμηνο και συνήθως οδηγεί σε αύξηση του όγκου συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να είναι ασταθείς καθώς οι traders κλείνουν θέσεις.

Tην Πέμπτη, ο Dow Jones έπεσε κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ από την αρχή της εβδομάδας βρίσκεται 4,7% χαμηλότερα. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει κλείσει σε αρνητικό έδαφος στις 11 από τις 12 τελευταίες εβδομάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 6% για την εβδομάδα, οδεύοντας για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020. Και οι 11 τομείς του S&P 500 κινούνται τουλάχιστον 15% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους.

O Νasdaq έχει πληγεί ακόμη περισσότερο και υποχωρεί 6,1% για την εβδομάδα.

«Οι κίνδυνοι μιας ύφεσης αυξάνονται, ενώ η επίτευξη μιας oμαλής προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται όλο και πιο δύσκολη», έγραψε αναλυτής της UBS.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 5,6% στα 110,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,1% στα 1.849 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,048 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 3,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v