Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο Nasdaq (+1,4%). Πτώση στο... νήμα για τον Dow Jones. Στο 3,24% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 6,8% για το πετρέλαιο. Κλείστή η Wall τη Δευτέρα.

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

τηΚέρδη για τους Nasdaq και S&P 500 μετά την «βουτιά» της Πέμπτης αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό.

«Η ισχυρή δέσμευση της Fed στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλλει στην ευρεία εμπιστοσύνη στο δολάριο ως αποθήκευση αξίας. Για τον σκοπό αυτό, οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε επικεντρωμένοι στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», τόνισε ο Πάουελ σε συνέδριο της Fed για τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 401 μονάδες στις 29.885, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 3.674 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,43% στις 10.798 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+5,2%) και Boeing (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-4,2%) και Walmart (-1,9%).

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones «βούλιαξε» 4,8%, ο S&P 500 5,8% και ο Nasdaq 4,7%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν συνεδρίαση «quadruple witching», δηλαδή της ταυτόχρονης λήξης futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Αυτό το γεγονός συμβαίνει μία φορά το τρίμηνο και οδηγεί σε αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,24% και το yield του 2ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,18%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη πτώση τον Μάιο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εν μέσω προβλημάτων στην προσφορά και ενδείξεων για επιβράδυνση της ζήτησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Μάιο μετά από άνοδο 0,8% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 6,8% στα 109,56 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.840 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 9% και 1,9% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0497 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v