Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε το αμερικανικό χρηματιστήριο στο τέλος της συνεδρίασης. Δέσμευση Πάουελ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο 3,15% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. "Βουτιά" 3% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Οριακή πτώση στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Πτώση στη Wall Street μετά την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, στο Κογκρέσο.

O Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε αποφασισμένος να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό ενώ παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση.

«Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Η δέσμευσή μας να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα παραμένει ισχυρή και κινούμαστε ταχύτατα για να το κάνουμε» επισήμανε ο επικεφαλής της Fed. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και τη θέληση για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία είναι γενικά σε καλή κατάσταση, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και επίμονα ισχυρή ζήτηση.

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική» τόνισε ο Πάουελ.

O Dow Jones υποχώρησε 0,16% ή 47 μονάδες στις 30.482, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,13% στις 3.759 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 11.053 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,3%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow (-4,4%) και Chevron (-3,8%).

O δείκτης S&P 500 οδεύει στο χειρότερό του εξάμηνο από τότε που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ρίτσαρντ Νίξον.
Με μόλις έξι συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του Ιουνίου, ο δείκτης βρίσκεται 21% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, εν μέσω εκτιμήσεων ότι το τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Tην τελευταία φορά που ο S&P 500 είχε καταγράψει τόσο μεγάλη πτώση το πρώτο εξάμηνο ήταν το 1970, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Αναμένουμε να συνεχιστεί η αστάθεια στην αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μέχρις ότου οι ενέργειες της Fed…έχουν αντίχτυπο στο σύστημα», σημείωσε αναλυτής.

«Στο βασικό μας σενάριο, δεν βλέπουμε ύφεση για την αμερικανική οικονομία το 2022 και 2023 αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος μιας απότομης προσγείωσης», τονίζει η UBS σε σημείωμά της.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,15% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,07%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 3% στα 106,19 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.838 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0576 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v