Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

Διεύρυναν τις απώλειες οι δείκτες στο τέλος της συνεδρίασης. «Σήμα» ύφεσης στέλνει η καμπύλη των αποδόσεων των treasuries. Αγγιξε το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου. Βουτιά πάνω από 8% για το αργό στο χαμηλό τριών μηνών του $95,5 το βαρέλι. Άλμα 7% για τη Boeing.

Πτώση στη Wall με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

Χαμηλότερα έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης, με την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων να βαθαίνει σε επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από το 2007 εν μέσω φόβων ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,61% στις 30.985 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,95% χαμηλότερα στις 11.264 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,92% στις 3.819 μονάδες.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνταν μεταξύ ήπιων κερδών και απωλειών κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ τα καλά στοιχεία για τις παραδόσεις αεροσκαφών από τη Boeing προσέφεραν αρχικά στήριξη στον Dow Jones. 

Oι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, ενώ αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου. Ενώ η έκθεση αναμένεται να δείξει περαιτέρω άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να κινηθεί χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το πληθωριστικό κύμα έχει πιάσει «ταβάνι». 

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι ότι οι κινήσεις της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση διογκώθηκαν από την αντιστροφή των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. 

Ειδικότερα, το spread ανάμεσα στην απόδοση του 2ετούς και του 10ετούς συρρικνώθηκε στις -8,5 μονάδες βάσης, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και το -13,5. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων από τις 27 Φεβρουαρίου του 2007. 

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, ενισχύεται 0,5% στις 108,5 μονάδες. Το αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να αγγίζει το 1 προς 1. 

Από την αρχή της χρονιάς, ο δείκτης του δολαρίου έχει ενισχυθεί 13%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βούτηξε ως και 8,5% στα 95,5 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. 

Ο χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 1.723 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing πραγματοποίησε άλμα πάνω από 7%.Απώλειες πάνω από 4% για Salesforce και Microsoft.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v