Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στη Fed. Στο 2,91% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέα πτώση για την τιμή του πετρελαίου. Επιμένει ανοδικά το δολάριο.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Κέρδη στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έδωσαν έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση μιας οικονομίας που εμφανίζεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες σημείωσαν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των αυξήσεων του κόστους ζωής στα υψηλότερα επίπεδά από το 1981.

Τα μέλη είπαν ότι η συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα φέρει μια ακόμα κίνηση 50 ή 75 σημείων βάσης. «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε περιοριστική πολιτική και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», σημειώνεται στο έγγραφο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,22% ή 69 μονάδες στις 31.072, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,36% στις 3.845 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 11.361 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+2,4%) και Cisco Systems (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1,2%) και Walgreens Boots (-1%).

Το ενδεχόμενο ύφεσης εντός του 2022 συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές αφού η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς παραμένει κάτω από την απόδοση των 2 ετών. Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων αποτελεί «σήμα» ότι η οικονομία μπορεί να βρεθεί ή να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,91% και η απόδοση του 2ετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 2,94%.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 11,3 εκατ. τον Μάιο έναντι 11,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 11 εκατ. θέσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1% στα 98,53 δολ. και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για έβδομη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,6% στα 1.736 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό 20 ετών σε σχέση με το ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0186 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v