Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Απώλειες πάνω από 2% κατέγραψε ο Nasdaq με τo Twitter να υποχωρεί 11%. Ράλι 1,4% για το δολάριο έναντι του ευρώ, αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία. Σε χαμηλό 9 μηνών ο χρυσός. Κάτω από 3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πτώση για αργό.

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών τη Δευτέρα, παρασέρνοντας την αμερικανική αγορά χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ενώ οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ο Dow Jones διολίσθησε 0,52% στις 31.175 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 2,26% χαμηλότερα στις 11.372 μονάδες, βάζοντας τέλος στο σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,15% στις 3.854 μονάδες.

«Υπάρχει νευρικότητα για τα αποτελέσματα τριμήνου και για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά πιστεύω ότι η αγορά έχει μια αίσθηση για το τι περίπου θα δείξουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό» δήλωσε αναλυτής στο Reuters. «Είναι το τι θα πουν οι αγορές για τα κέρδη και το guidance που ανησυχεί πραγματικά την αγορά» πρόσθεσε. 

Οι μεγάλες τράπεζες θα είναι αυτές που θα ανακοινώσουν πρώτες αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να καταγράψουν μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για ζημίες από δάνεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η JP Morgan αναμένεται να ανακοινώσει βουτιά κερδών 25% την Πέμπτη, ενώ η Citigroup και η Wells Fargo θα παρουσιάσουν την Παρασκευή πτώση 38% και 42% αντίστοιχα στα κέρδη τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. H Bank of America θα εμφανίσει βουτιά 29% στα κέρδη όταν ανακοινώσει αποτελέσματα στις 18 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της BlackRock προειδοποίησαν τους επενδυτές να μην «αγοράσουν τη βουτιά», τονίζοντας ότι δεν βλέπουν γρήγορη ανάκαμψη στις μετοχές.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε και από τις ανησυχίες για νέα lockdown στην Κίνα, καθώς η Σαγκάη εντόπισε το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5, ενώ το Μακάο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καζίνο του για μια εβδομάδα. «Οι αντίθετοι άνεμοι όσον αφορά τον κορωνοϊό δεν είναι ένα καθαρά κινεζικό φαινόμενο. Τα κρούσματα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, αν και ο κίνδυνος lockdown στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. παραμένει εξαιρετικά χαμηλός», τονίζει ο Ανταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge.

Στα εμπορεύματα, το αργό διολίσθησε 1,6% στα 103,4 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός υποχώρησε 0,6% στα 1.731 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων εννιά μηνών. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έφτασε να ενισχύεται ως και 1,45% έναντι του ευρώ σε νέο υψηλό 20 ετών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0042 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε 12 μονάδες βάσης, στο 2,98%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Twitter υποχώρησε 11,4% στα 32,5 δολάρια, μετά την απόφαση του Έλον Μασκ να αποσύρει την πρόταση για την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου έναντι 44 δισ. δολαρίων. Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι το Twitter δεν είναι ειλικρινές για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v