Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Στο «κόκκινο» για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με τις κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο. Στο 3,9% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 2,2% για το αργό πετρέλαιο. Απώλειες πάνω από 1% για τον χρυσό. Ράλι για το δολάριο.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, διακόπτοντας μια σύντομη ανάπαυλα από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις ύστερα από μια ανοδική αντίδραση του τεχνολογικού τομέα, με τον S&P 500 να είναι κοντά σε νέα χαμηλά έτους. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,15% στις 29.250 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,5% χαμηλότερα στις 10.815 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,07 στις 3.653 μονάδες. 

Το τελευταίο σήμα της Fed ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως το 2023 οδήγησε τους τρεις δείκτες σε απώλειες 4% με 5% την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο σε bear market. 

H στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καταγράφοντας πτώση έως και 4% στο 1,038 δολ./στερλίνα. Εν τω μεταξύ, το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό 20 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

«Μια τόσο μεγάλη δύναμη του δολαρίου έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους οικονομική κρίση», έγραψε αναλυτής της Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Η άνοδος του δολαρίου μπορεί να ασκήσει καθοδικές πιέσεις στα κέρδη των εταιρειών και να προκαλέσει διαταραχές στο διεθνές εμπόριο. 

«Καθώς ο S&P 500 δοκιμάζει τα χαμηλά Ιουνίου, το ερώτημα γίνεται αν αυτό αποτελεί από μόνο του καλό λόγο για να αγοράσει κανείς μετοχές. Δεδομένης της ανόδου του δολαρίου, των αποδόσεων των ομολόγων και των αναταράξεων στο παγκόσμιο FX, είναι δύσκολο να μην έχει κανείς ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», πρόσθεσε. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται 20 μονάδες βάσης στο 3,9%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διαγράφει τα αρχικά κέρδη και βουτάει 2,2% υψηλότερα στα 76,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός υποχωρεί 1,2% στα 1.631  δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v