Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η Wall Street μετά τη Fed

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες. Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. από τη Fed. Πάνω από 4% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Στο κόκκινο η Wall Street μετά τη Fed

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πλέον, τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος του 3% με 3,25%.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να πιάσουν «ταβάνι» στο 4,6% το 2023.

Δεν προβλέπονται μειώσεις επιτοκίων ως το 2024.

Μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν χαμηλότερα τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν «μέχρι να γίνει η δουλειά».

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής βλέπουν την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια σε «περιοριστικό επίπεδο» και «να το αφήσουν εκεί για κάποιο διάστημα».

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,7% ή 522 μονάδες στις 30.183, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,71% στις 3.789 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,79% στις 11.220 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-3,1%) και American Express (-2,5%) ενώ ανοδικά κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Walmart (+1,3%).

Στο μέτωπο της στεγαστικής αγοράς, χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο για έβδομο διαδοχικό μήνα καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,8 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,50% ενώ το 2ετές πέρασε πάνω από το 4% και συγκεκριμένα στο 4,01%,σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 82,94 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.675 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,2% έναντι του ευρώ, στο 0,9853 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v