Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση στη Wall Street στον απόηχο της Fed

Συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης. Στο 3,65% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη 3% για το αργό. Άνοδος και για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Νέα πτώση στη Wall Street στον απόηχο της Fed

Ήπιες απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της νέας επιθετικής πολιτικής της Fed στην αμερικανική οικονομία.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,61% στις 30.004 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,1% χαμηλότερα στις 11.089 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,84% στις 3.757 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες έκλεισαν με απώλειες πάνω από 1,7% την Tετάρτη, με τον Dow Jones να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουνίου. Ο Nasdaq έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου και ο S&P 500 από τις 30 Ιουνίου. 

Ο S&P 500 βρίσκεται λιγότερο από 4% μακριά από τα χαμηλά έτους στα οποία βρέθηκε τον Ιούνιο. 

Η Fed προχώρησε την Τετάρτη στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3% με 3,25%. Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς και να πιάσουν «ταβάνι» στο 4,6% το 2023.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής βλέπουν την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια σε «περιοριστικό επίπεδο» και «να το αφήσουν εκεί για κάποιο διάστημα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «περιοριστικό».

«Είμαστε προσηλωμένοι στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%» ανέφερε.

«Πρέπει να αφήσουμε τον πληθωρισμό πίσω μας. Εύχομαι να υπήρχε ανώδυνος τρόπος να το κάνουμε. Δεν υπάρχει. Τα υψηλότερα επιτόκια, η πιο αργή ανάπτυξη και η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι όλα επώδυνα, αλλά δεν είναι τόσο επώδυνα όσο η αποτυχία να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών και να πρέπει να επιστρέψουμε και να το κάνουμε ξανά στη συνέχεια», τόνισε.

«Υπάρχουν πολλά ρίσκα σε αυτό το επίπεδο, αλλά η Fed έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο του Βόλκερ», τόνισε αναλυτής στο Reuters. 

«Βλέπω την αγορά να τεστάρει τα χαμηλά του Ιουνίου όπως δείχνει η άνοδος της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου και η διεύρυνση της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς (όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα). Ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης θα είναι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εισηγμένων. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμένεται, αυτό θα δώσει μια στήριξη στην αγορά», δήλωσε στο Reuters o υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της CFRA Research. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 3,3% στα 85,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,7% στα 1.687 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται κατά 12 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται (όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα) στο επίπεδο του 0,98 δολ./ευρώ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στις 213.000 από 208.000 προηγουμένως.Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 217.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v