Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου επιστρέφει κάτω από το 4,3%. Βουτιά 5% για το Twitter. Ελεύθερη πτώση 11% για τη Snap. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Ήπιες μεταβολές για αργό και χρυσό.

Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων και ενώ συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,9% στις 30.913 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,66% υψηλότερα στις 10.793 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,83% στις 3.732 μονάδες.

Την Πέμπτη, οι δείκτες υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Για την εβδομάδα συνεχίζουν να βρίσκονται περίπου 2% υψηλότερα, μετά το ισχυρό ράλι των πρώτων δύο συνεδριάσεων.

Οι μετοχές διεύρυναν τα κέρδη μετά τη δήλωση της αξιωματούχου της Fed, Μέρι Ντέιλι, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε μια «μη αναγκαία οικονομική κάμψη» αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ απότομα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ότι περνά από τις δυνάμεις μας για να μην συσφίξουμε υπερβολικά τη νομισματική πολιτική και δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα και να πούμε τελειώσαμε» ανέφερε.

Οι αντίθετοι άνεμοι, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν αντίκτυπος την οικονομία των ΗΠΑ και στο πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, υπογράμμισε.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Snap βουτάει 11% μετά την ανακοίνωση εσόδων που ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Πτώση πάνω από 4% καταγράφει η μετοχή της American Express, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Απώλειες περίπου 4% καταγράφει η μετοχή της Meta Platforms, ενώ η Alphabet διολισθαίνει 1,8%.

Η μετοχή του Twitter βουτάει 5% μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βάλει στο στόχαστρο επιχειρηματικές συμφωνίες του Μασκ για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

«Οι αγορές αναζητούν οποιοδήποτε σημάδι ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε η Fed να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και αγνοούν ουσιαστικά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας», τόνισε αναλυτής στο CNBC.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,3% στα 84,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,1% στα 1.636 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,978 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 4,26%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σκαρφάλωσε στο 4,31%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v