Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed στο επίκεντρο. Πτώση 4,5% για το αργό πετρέλαιο. Στο 3,77% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Μικρή άνοδος στη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να «χωνεύουν» τα αποτελέσματα τριμήνου και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 33.714 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,43% υψηλότερα στις 11.195 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 3.965 μονάδες.

Oι δείκτες οδεύουν σε απώλειες για την εβδομάδα, με τον Nasdaq να καταγράφει εβδομαδιαία πτώση πάνω από 1%.

Tην Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Fed Τζέιμς Μπούλαρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, λέγοντας ότι το επίπεδο θα πρέπει να είναι υψηλότερο, για να εκπληρώσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να είναι «επαρκώς περιοριστική», ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Ακόμη και κάτω από αυτές τις γενναιόδωρες υποθέσεις, το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική», δήλωσε ο Μπούλαρντ. «Για να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, το ποσοστό πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η Fed δεν μπορεί να βγάλει καταληκτικά συμπεράσματα για την πορεία του πληθωρισμού από τη μέτρηση ενός μόνο μήνα, δήλωσε από την πλευρά του ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Νιλ Κασκάρι. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός αλλά έχει ήδη υπάρξει σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ψηλά πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. 

Είναι δουλειά της Fed να οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα, περιορίζοντας τη ζήτηση μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού, πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική πορεία, εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα. Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού βουτάει 4,5% στα 77,9 δολάρια το βαρέλι. 

Ο χρυσός υποχωρεί 0,3%, στα 1.757 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,03 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,77%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v