Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με τη Fed στο επίκεντρο

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες με τον Nasdaq να υποχωρεί 1,5%. Απώλειες 2% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 3,6% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 1,5% για τον χρυσό.

Πτώση στη Wall Street με τη Fed στο επίκεντρο

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι αναμενόταν. 

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα των μετοχών του S&P 500 σημειώνει άνοδο 9 μονάδων, στις 20,15 μονάδες. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 34.030 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,6% στις 11.288 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,4% στις 4.012 μονάδες.

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα. Μετά από ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκρίνει μια αύξηση επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα έκανε ένα βήμα κάτω από μια σειρά τεσσάρων συνεχόμενων αυξήσεων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, ο Πάουελ είπε επίσης ότι το «τελικό επιτόκιο», ή το σημείο όπου η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις, πιθανότατα «θα χρειαστεί να είναι κάπως υψηλότερο» από αυτό που υποδείχθηκε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επιτόκια πάνω από 5%, από το τρέχον εύρος στόχου του 3,75%-4%.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, εγείροντας ανησυχίες ότι η Fed ίσως αναγκαστεί να διατηρήσει το «φρένο» των επιτοκίων στο πάτωμα. 

Η Wall Street ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν άνοδο 1,1% και 2,1%, αντίστοιχα. Ο Dow σημείωσε άνοδο 0,2%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από 54,4 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2021 και τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς. 

Τα θετικά νέα από το μέτωπο του τομέα των υπηρεσιών αύξησαν τις πιέσεις στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα «καλά νέα» για την οικονομία μπορεί να οδηγήσουν τη Fed σε πιο επιθετική στάση απέναντι στον πληθωρισμό. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γυρίζει σε αρνητικό έδαφος και καταγράφει απώλειες 1,9% στα 78,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει βουτιά 1,5% στα 1.782 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ κινείται υψηλότερα έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,049 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εννιά μονάδες βάσης στο 3,6%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v