Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα στοιχεία για μεταποίηση

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες μετά τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Στο 3,6% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 1% για το δολάριο. Άλμα 3% για τον χρυσό. Νέα άνοδος για το αργό πετρέλαιο.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα στοιχεία για μεταποίηση

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη μια ημέρα μετά το χθεσινό ράλι που πυροδότησε η ομιλία του Πάουελ και ενώ τα στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποίησης αντισταθμίζουν την αισιοδοξία από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,19% στις 34.175 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,5% στις 11.410 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,54% στις 4.058 μονάδες. 

Ο Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία του στο ινστιτούτου Brookings ότι έχει έρθει η ώρα να επιβραδύνει η κεντρική τράπεζα τις αυξήσεις επιτοκίων.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια τον Νοέμβριο καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για ααγαθά. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 202.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) κινήθηκε 6% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Σεπτέμβριο είχε ενισχυθεί 6,3%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,2%.

O δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 5,1%.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,9% έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,8%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιήσει άλμα 1,4%.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει ανοδικά καταγράφοντας κέρδη 2,5% στα 82,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 3% στα 1.810 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βουτάει 1% έναντι του ευρώ και 1,5% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ καταγράφει απώλειες και έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,05 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίναι στο 3,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v