Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρική η Wall Street, στο 70% η πιθανότητα ύφεσης το 2023

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Υπερδιπλάσια σε σχέση με έξι μήνες πριν τα πονταρίσματα οικονομολόγων για ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Οι προβληματισμοί.

Νευρική η Wall Street, στο 70% η πιθανότητα ύφεσης το 2023

Συνεχίζεται το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες να βυθιστεί σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη την επόμενη χρονιά -με τον πληθωρισμό ακόμα ψηλά και αυξημένο το κόστος του χρήματος- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις οικονομικές προοπτικές.

Σε αυτό το φόντο, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναστατώνοντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Ο Dow Jones υποχωρούσε αρχικά 0,2%. Ο S&P 500 διολίσθαινε 0,4% και ο Nasdaq 100 έχανε 0,7%. Εγινε προσπάθεια αντίδρασης με τους τρεις βασικούς δείκτες να πασχίζουν να κρατηθούν στο πράσινο, 0,3%, 0,2%, 0,3% αντιστοίχως, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Για να οπισθοχωρήσουν ξανά κοντά στα αρχικά επίπεδα και να ξεκινήσουν νέα προσπάθεια...

Ο Dow έχασε τη Δευτέρα περισσότερες από 162 μονάδες ή περίπου 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,9% και ο Nasdaq Composite έχασε σχεδόν 1,5%. Οι μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για να κλείσουν τον μήνα και το έτος στο κόκκινο και οι ελπίδες των επενδυτών για ένα ράλι του Άη Βασίλη εξασθενούν γρήγορα.

«Δεν υπάρχει ακόμα Άγιος Βασίλης. Ξεχάστε το», δήλωσε ο Louis Navellier, ιδρυτής της αναπτυξιακής επενδυτικής εταιρείας Navellier & Associates. «Θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι όλα τα κακά νέα έχουν ενσωματωθεί. Δεν υπάρχουν άλλες κινήσεις της Fed μέχρι τον Φεβρουάριο, το νωρίτερο. Δεν υποχωρούμε αλλά σίγουρα δεν ανακτούμε τις ήττες της περασμένης εβδομάδας».

Η αγορά σταθμίζει και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να σηματοδοτεί ένα βήμα προς την αλλαγή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια αναφοράς της.

«Πάνω από το 90% των κεντρικών τραπεζών αύξησαν τα επιτόκια φέτος, στη μεγαλύτερη και παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια άνευ προηγουμένου», δήλωσε στο CNBC ο Lawrence Gillum, υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της LPL Financial.

"Τα καλά νέα; Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτών των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίθετο άνεμο που είδαμε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος».

Το κοκτέιλ της ύφεσης... 

Στο μεταξύ, όμως, η ανησυχία εστιάζεται στη μεγάλη εικόνα. Στο 70% σκαρφάλωσε η πιθανότητα να βυθιστεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία το 2023 στα στοιχήματα που βάζουν οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του Bloomberg στους οικονομολόγους, η πιθανότητα κατρακύλας της οικονομίας σε ύφεση την επόμενη χρονιά αυξήθηκε στο 70% από 65% τον Νοέμβριο και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με έξι μήνες πριν, μειώνοντας τις προβλέψεις για τη ζήτηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε 12-16 Δεκεμβρίου, σε 38 οικονομολόγους. Οι μέσες εκτιμήσεις βλέπουν το ΑΕΠ κατά μέσο όρο στο μηδαμινό 0,3% το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας μείωσης 0,7% το δεύτερο τρίμηνο και της στασιμότητας το πρώτο και τρίτο τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθούν ελάχιστα στα μέσα του έτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγάλους αντίθετους ανέμους από την αύξηση των επιτοκίων, τον υψηλό πληθωρισμό, το τέλος των δημοσιονομικών κινήτρων και τις αδύναμες εξαγωγές», δήλωσε ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος στην Comerica Bank. «Οι επιχειρήσεις έχουν γίνει προσεκτικές όσον αφορά την αύξηση αποθεμάτων και τις προσλήψεις και πιθανότατα θα καθυστερήσουν τα σχέδια επενδυτικής επέκτασης καθώς το κόστος χρήματος είναι πλέον ακριβότερο και τα βιβλία παραγγελιών συρρικνώνονται».

Ο πληθωρισμός μοιάζει να περιορίζει τη δυναμική άνοδο, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος δανεισμού προκαλούν πλήγμα στα οικονομικά των νοικοκυριών, οι επιχειρήσεις φαίνεται επίσης να οπισθοχωρούν.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μεγαλύτερες μειώσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023 σε σχέση με τις εκτιμήσεις έναν μήνα πριν, δαπάνες οι οποίες περιλαμβάνουν κεφάλαια για εξοπλισμό και κατασκευές. Αυτές οι δαπάνες μειώνονται 3% κατά μέσο όρο.

Λιγότερες επενδύσεις, αδύναμες δαπάνες των νοικοκυριών και μια παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης θα πλήξουν ιδιαίτερα τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα.

Η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη βιομηχανική παραγωγή για κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους. Η παραγωγή φαίνεται τώρα να σημειώνει μέση μείωση 0,7% το 2023, πολύ πιο αδύναμη από την αύξηση 0,2% που προβλεπόταν τον Νοέμβριο.

Τρίτο μήνα υποχώρησαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ συνέχισαν να μειώνονται οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενώ και οι άδειες κινήθηκαν καθοδικά, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό έριξαν τη ζήτηση κατοικιών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εκκινήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,5% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο ετήσιο μέγεθος του 1,43 εκατ., σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη. Η οικοδόμηση μονοκατοικιών μειώθηκε στον ετήσιο ρυθμό των 828.000, τον χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Οι αιτήσεις για δόμηση, ένας δείκτης για μελλοντικές κατασκευές, κατηφόρισαν 11,2%, στις 1,34 εκατ. μονάδες σε ετήσια βάση. Οι άδειες για την κατασκευή μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 7,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v