Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπώλειες στη Wall Street μετά τη Fed

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Αύξηση 50 μ.β. από τη Fed. Στο 3,49% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Επιμένει ανοδικά το πετρέλαιο. Παραμένει πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Aπώλειες στη Wall Street μετά τη Fed

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τις προβλέψεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων πάνω από 5% το 2023 και για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, το 2022 και το 2023.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο επίπεδο του 4,25% με 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης έως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Επιπλέον, η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων έως το 5,1% το 2023 είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.

«Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου που έδειξαν επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου των τιμών δεν αρκούν από μόνες τους για να αλλάξει η Fed το outlook για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Τα στοιχεία που έχουμε λάβει έως τώρα για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δείχνουν μια καλοδεχούμενη μείωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά θα χρειαστούμε αρκετά περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά» τόνισε ο Πάουελ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,42% ή 142 μονάδες στις 33.965, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,61% στις 3.995 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,76% στις 11.170 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει ανοδικά τη συνεδρίαση, ωστόσο  γύρισε  στο κόκκινο μετά τις προβλέψεις της Fed.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Boeing (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,1%) και Apple (-2%).

Στο μεταξύ, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη τον Νοέμβριο, σε μια ακόμα ένδειξη αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,6% έναντι πτώσης 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,7%, αρκετά κάτω από την άνοδο 4,1% την οποία είχε σημειώσει τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,49% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,5% στα 77,28 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.818 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0671 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v