Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Τέταρτη σερί πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό δείκτη. Στο 3,58% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε ανοδική τροχιά η τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο.

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Fed καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

O Dow Jones υποχώρησε 0,5% ή 163 μονάδες στις 32.757, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,9% στις 3.817 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,49% στις 10.546 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+0,8%) και Boeing (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4,9%) και Nike (-2,9%).

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones απέχει 10,91% από τα ιστορικά υψηλά του, ο S&P 500 20,05% και ο Nasdaq 32,68%, αντίστοιχα.

«Η αγορά βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και στις ανησυχίες για υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, επιλογή που ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία», αναφέρει αναλυτής. «Αυτός ο διχασμός θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εκτός και αν η Fed τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων».

«Καθώς πλησιάζουμε στα τέλη Δεκεμβρίου, οι επενδυτές περιμένουν το λεγόμενο ράλι του Άγιου Βασίλη (Santa Claus Rally), αν και οι μετοχές  συνεχίζουν σε καθοδικό κανάλι -δεύτερη εβδομαδιαία πτώση για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο Chris Larkin της Morgan Stanley. «Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποσυμπιέζεται, θα μπορούσαν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά, όμως η επιμονή της Fed να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα…προσγειώνει τους επενδυτές».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε χαμηλό άνω των 10 ετών υποχώρησε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 31 μονάδες από 33 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,9% στα 75,68 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.797 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0607 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v