Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει τρίτη σερί πτώση. Στο 3,40% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό μετά από τρεις μέρες απωλειών.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Νέα πτώση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η Fed θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική στα επιτόκια παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Τα οικονομικά στοιχεία (χθεσινές ανακοινώσεις) επιβεβαιώνουν σημαντική πτώση του πληθωρισμού», σημειώνει ο Jamie Cox της Harris Financial Group. «Ωστόσο το ερώτημα παραμένει. Μπορεί η οικονομία να ανταποκριθεί στις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός;».

Νωρίτερα, ο CEO της JP Morgan Τζέρεμι Ντάιμον υποστήριξε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%, επειδή ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,76% ή 252 μονάδες στις 33.044, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 3.898 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,96% στις 10.852 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2%) και Chevron (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-3,5%) και 3M (-3%).

Στο μεταξύ, τo Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αποφυγή μιας αθέτησης πληρωμών, καθώς το χρέος έφτασε στο ανώτατο νόμιμο όριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, “το Υπουργείο θα αντλήσει κεφάλαια από δύο Κρατικά ταμεία για συνταξιούχους, κίνηση που θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να κάνει πληρωμές, χωρίς να αυξήσει το συνολικό επίπεδο του χρέους”.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσει το Netflix μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αναπάντεχη πτώση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 190.000 από 205.000.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 214.000.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,40% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,12%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,1% στα 80,33 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% -μετά από τρεις σερί πτώσεις- στα 1.923 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v