Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street υπό τον φόβο επιβράδυνσης

Γέρνουν προς τα κάτω οι δείκτες. Η πτώση-έκπληξη στον πληθωρισμό χονδρικής και στα αποτελέσματα του λιανεμπορίου ροκανίζουν την ανάπτυξη. Σήμα από Fed για συνέχιση της σφιχτής πολιτικής.

Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street υπό τον φόβο επιβράδυνσης

Το σχετικά θετικό ξεκίνημα διαδέχτηκε η υποχώρηση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία οικονομικής συρρίκνωσης: την επιβράδυνση της πληθωριστικής πίεσης στο χονδρεμπόριο, αλλά και την υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις. Περαιτέρω ώθηση (προς τα κάτω) έδωσε και η τοποθέτηση του Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed για συνέχιση της σφιχτής πολιτικής το 2023.

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 1,27%, στις 33.473 μονάδες, ο Nasdaq γλιστρά 0,74% και ο S&P 500 υποχωρεί 1,06%.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού υποχώρησε πέραν των προσδοκιών τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας κάμψη 0,5% για τον Δεκέμβριο και αποδεικνύοντας ότι η Fed σημειώνει πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού. Πρόκειται για δείκτη που ενδεχομένως δίνει μια πρόγευση για τον πληθωρισμό του μέλλοντος. Οι λιανικές πωλήσεις, από την άλλη, μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, πέφτοντας κατά 1,1% και τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. 

Τo 10ετές ομόλογο υποχωρεί κατά 16 μονάδες βάσης, ενώ το δολάριο υποχωρεί οριακά (0,03%) έναντι του ευρώ, κατά 0,38% έναντι της στερλίνας και 0,54% λέναντι του γεν.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο έδειχνε πως βαδίζει προς την ένατη μέρα κερδών, σκαρφαλώνοντας κατά 2,18% νωρίτερα, λόγω αισιοδοξίας ότι η κινεζική ζήτηση θα ανακάμψει μετά την εγκατάλειψη της zero Covid. Ωστόσο, στη συνέχεια υποχώρησε και εισήλθε σε αρνητικό έδαφος (-0,85%). Ίδια εικόνα και στον χρυσό, που χάνει 0,18%.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε μακροοικονομικούς δείκτες για να εκτιμήσουν πότε ακριβώς η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους. 

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Raphael Bostic, Lorie Logan και Patrick Harker θα μιλήσουν την Τετάρτη, πιθανώς παρέχοντας ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Dow υποχώρησε την Τρίτη κατά 1,14%, με βαρίδι την Goldman Sachs που ανακοίνωσε απώλεια κερδών και βούτηξε -6,2%. Ο τεχνοβαρής Nasdaq έσωσε την παρτίδα την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 0,14%. Από την άλλη, η Morgan Stanley ενισχύθηκε 5,9%, με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα διαχείρισης περιουσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v