Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Έκτη σερί άνοδος για τον Nasdaq

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα. Στο 3,50% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πέρασε πάνω από τα 1.900 δολ. ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο. Κλειστή η Wall Street την Δευτέρα.

Wall Street: Έκτη σερί άνοδος για τον Nasdaq

Άνοδος στη Wall Street μετά τα εταιρικά αποτελέσματα αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,33% ή 112 μονάδες στις 34.302, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,40% στις 3.999 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,71% στις 11.079 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 2%, ο S&P 500 2,7% και ο Nasdaq 4,8%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+2,5%) και Caterpillar (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-1,1%) και UnitedHealth (-0,9%).

Στο εταιρικό μέτωπο, η JP Morgan ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα ωστόσο η διοίκηση προειδοποίησε για πιστωτικές απώλειες το επόμενο τρίμηνο εξαιτίας της ύφεσης που θεωρεί πιθανή στο βασικό της σενάριο. Η τράπεζα αναμένει 2,3 δισ. δολάρια πιστωτικές ζημιές, αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, η Citigroup γνωστοποίησε πτώση στα κέρδη τριμήνου καθώς η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις για να προετοιμαστεί για επιδείνωση της οικονομίας. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 2,5 δισ. ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, από 3,2 δισ. δολάρια ή 1,46 δολάρια ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υπερβούν το νόμιμο όριο του χρέους τους στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να λάβει «έκτακτα μέτρα» για να αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

«Μόλις φτάσουμε στο όριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε η Γέλεν σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου, στην οποία προέτρεψε τους βουλευτές να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,50% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,22%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για έβδομη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,9% στα 79,86 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.921 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0829 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v