Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψύχραιμη» η Wall Street εν όψει Fed

Με οριακές απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια και μετά την εξαγορά της First Republic από την JP Morgan, στην τρίτη κατάρρευση τράπεζας από τα μέσα Μαρτίου στις ΗΠΑ. Εκτος μήνας ύφεσης στη βιομηχανία.

«Ψύχραιμη» η Wall Street εν όψει Fed

Εχασαν τα μικρά κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα και έκλεισαν οριακά στο κόκκινο οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της εσπευσμένης διάσωσης της First Republic μέσα στο σαββατοκύριακο, με εξαγορά της από την JP Morgan

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με πτώση 0,14% στις 34.051 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 4.167 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να εμφανίζει πτώση 0,11% στις 12.212 μονάδες.

Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, εν όψει και της διήμερης συνάντησης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την Τετάρτη, και την πιθανότητα νέας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης να εκτιμάται στο 84% με βάση τα fed funds

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις με τις αμερικανικές προβληματικές τράπεζες και ειδικότερα, το deal διάσωσης της First Republic από την JP Morgan, στην τρίτη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας από τα μέσα Μαρτίου. Οπως μετέδωσαν οι Financial Times, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) και οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, που ανακοίνωσαν τη συμφωνία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν ότι πουλούν τα 93,5 δισ. δολάρια των καταθέσεων της και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της - συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισ. δολαρίων σε δάνεια και 30 δισ. δολαρίων σε τίτλους - στην JP Morgan. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τις επόμενες μέρες από βαριά ονόματα της αμερικανικής αγοράς, όπως η Apple, η Starbucks, η Ford και η Pfizer.  

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης - βαρόμετρο για τις επιδόσεις των εργοασίων στις ΗΠΑ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα προβλήματα στον κλάδο παραμένουν εν μέσω περιορισμού των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών λόγω της αύξησης των επιτοκίων. 

Ο δείκτης μεταποίησης του ISM ενισχύθηκε στο 47,1 από τα χαμηλά τριών ετών του 46,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνοηυν ύφεση στον κλάδο. Η τελευταά φορά που ο δείκτης ISM βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για έξι συνεχόμενους μήνες ήταν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης του 2007-9.  

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του ISM για τις τιμές στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στο 53,2%. Οι πληθωριστικές πιέσεις στοιχειώνουν την καθημερινή μας λειτουργία, δήλωσε στον ISM βιομήχανος από τον κλάδο των τροφίμων.  

Οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρούν 1,5% στα 75,67 δολάρια το βαρέλι. 

Πτώση καταγράφουν και τα futures του χρυσού, με την τιμή του κίτρινου μετάλλου να υποχωρεί κάτω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων, στα 1.988 δολάρια με πτώση 0,5%. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές και το Λονδίνο παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v