Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street και μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με τον Nasdaq να διευρύνει το sell-off. Πάνω από το 4% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 1,4% για τον χρυσό. Ανοδικά το αργό πετρέλαιο. Συγκρατημένα κέρδη για το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street και μετά τη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά τη χθεσινή βουτιά του Nasdaq, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών μηνών, και ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed δείχνουν ότι η πορεία προς τη μείωση επιτοκίων θα είναι αβέβαιη. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 37.558 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,61% στις 14.673 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,5% στις 4.719 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε πάνω από 1,6% την Τρίτη, εν μέσω πιέσεων από τις βαριές απώλειες των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών και τη βουτιά της Apple κατά 4% μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Barclays. 

Oι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν ράλι 44% την περασμένη χρονιά, αλλά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας να παραμένουν αβέβαιες και το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed να παραμένει ασαφές οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση. 

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν, τόνισε ότι τα ρίσκα για την ομαλή προσγείωση παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου ενός καθυστερημένου αντίκτυπου από τα υψηλά επιτόκια, ο οποίος θα αποδεικνυόταν πιο ισχυρός από ότι αναμένεται. «Για αυτό παραμένει στο τραπέζι η δυνατότητα για επιπρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων» σημείωσε ο Μπάρκιν.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας διολίσθησαν στα 8,8 εκατομμύρια τον Νοέμβριο από 8,9 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 μηνών.

Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 5ο μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης. Αυτή ήταν η 14η διαδοχική μηνιαία πτώση του μεταποιητικού δείκτη.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Nvida, Τesla και Meta διολισθαίνουν πάνω από 1%. 

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού σημειώνει άνοδο 1,4% στα 71,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,4% στα 2.043 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ σημειώνει οριακές μεταβολές έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0915 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 5 μονάδων βάσης στο 4,001%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v