Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την τεχνολογία να πρωταγωνιστεί στις απώλειες για άλλη μια συνεδρίαση. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Στο 3,90% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Επιμένουν οι πωλητές στη Wall Street

Νέα επικράτηση των πωλητών στη Wall Street μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων εξέφρασαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με προηγούμενες φορές ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, σημειώνοντας ωστόσο ότι το outlook της οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, το οποίο καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,76% ή 284μονάδες στις 37.430, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,80% στις 4.704 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,18% στις 14.592 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+2,1%) και Merck & Co (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-3,7%) και Boeing (-2,8%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον Νοέμβριο και σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες από 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.

Παράλληλα, νέα πτώση κατέγραψαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ασκούν πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας διολίσθησαν στα 8,8 εκατομμύρια από 8,9 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 μηνών.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,90% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,32%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 3,3% στα 72,71 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,3% στα 2.046 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0920 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v