Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street μετά το sell-off

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες με το ράλι της Merck να δίνει ώθηση στον Dow Jones. Στο 3,8% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Μικρή πτώση για τον χρυσό. Ήπια κέρδη για το αργό.

Ανακάμπτει η Wall Street μετά το sell-off

Άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη χθεσινή βουτιά που πυροδότησε το «σήμα» της Fed ότι δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,75% στις 38.417 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,01% υψηλότερα στις 15.330 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,87% στις 4.887 μονάδες. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, ενώ παράλληλα άνοιξε την πόρτα για μείωση επιτοκίων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει «βιασύνη».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε ότι πιθανότατα τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και ότι πιθανότατα θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το 2024. Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε θα μειώσουμε τα επιτόκια τη φετινή χρονιά, υπογράμμισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θα έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για τον πληθωρισμό, για να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο.

«Με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, θα σας έλεγα ότι δεν πιστεύω ότι η επιτροπή θα φτάσει μέχρι τον Μάρτιο σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για να αναγνωρίσει τον Μάρτιο ως τη στιγμή για να το κάνει αυτό», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 224.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου, από 215.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 212.000.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, κατέγραψε άνοδο στις 207.750 από 202.500. 

Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,59% στα 76,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,13% στα 2.046 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0814 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 3,89%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Merck σημειώνει άνοδο 3,3%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Boυτιά 6,05% για τη μετοχή της  New York Community Bancorp, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε μεγάλο χτύπημα στα κέρδη από το εμπορικό real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v