Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 520 μονάδες και τον Nasdaq να «βουλιάζει» 1,8%. Στο 4,31% εκτινάχθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Sell off στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ καθώς μπορεί ο δείκτης τιμών να κινήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο -τουλάχιστον σε ετήσια βάση -ωστόσο κατέγραψε μικρότερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 3,4% και 0,2% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο 2,9% και 0,2% αντίστοιχα.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο όσο και τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones  υποχώρησε 1,35% ή 524 μονάδες στις 38.272, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% στις 4.953 μονάδες και o Nasdaq «βούλιαξε» 1,8% στις 15.655 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1%) και Travelers (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-4,7%) και Goldman Sachs (-3,5%).

«Η υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού μπορεί να καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων για μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο, τους μήνες δηλαδή που η αγορά αναμένει τις πρώτες μειώσεις. Η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι αναμένεται και να οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια για παρατεταμένο διάστημα» δήλωσε αναλυτής της Regan Capital στο Bloomberg.

Ωστόσο μερίδα αναλυτών βλέπει την μέτρηση του πληθωρισμού σαν μια "φθηνή" δικαιολογία μερίδας επενδυτών να μαζέψει τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων καθώς ο Dow Jones είχε πιάσει νέο ιστορικό υψηλό και ο S&P 500 είχε βρεθεί πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Coca-Cola καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 10,85 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στα 10,68 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,31% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 17 μονάδες βάσης στο 4,67%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 77,73 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,4% στα 2.004 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6 % έναντι του ευρώ, στο 1,0707 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v