Πετρέλαιο και τράπεζες "βύθισαν" τη Wall

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αμφιβολιών για το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου. Στα 120$ το πετρέλαιο. Σημαντική πτώση στις ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάσωση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ειδικότερα, μετά την ανοδική εκτόνωση της προηγούμενης Παρασκευής, σήμερα η αγορά ξεκίνησε την συνεδρίαση πτωτικά, καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να δαπανήσει 700 δισ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει προβληματικά πάγια χρηματοοικονομικών εταιριών και να διασώσει τον κλάδο.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας για την τύχη του χρηματοοικονομικού κλάδου και των πιέσεων που δέχθηκαν οι τίτλοι του ευρύτερου χώρου είναι το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε στην σημερινή συνεδρίαση περίπου 8%.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτεινε και η εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής λόγω της διολίσθησης του δολαρίου, καθώς αναζωπύρωσε τους φόβους για τις επιπτώσεις της ανόδου του καυσίμου στην εταιρική κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η σειρά Οκτωβρίου για το Light crude oil έφτασε ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 130 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσει λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά στα 120 δολάρια, καταγράφοντας θεαματικά κέρδη της τάξης του 14,78%. Εντυπωσιακά κέρδη και για τον χρυσό, με την σειρά Δεκεμβρίου να κλείνει στα 909 δολάρια η ουγκιά, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του +5% για την ημέρα.

Εξέλιξη που αύξησε τις πιέσεις κυρίως στους τίτλους των επιχειρήσεων λιανικής, καταναλωτικών προϊόντων και μεταφορών, ωθώντας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες.

Έτσι, ο Dow Jones που καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, προς το τέλος κινήθηκε ακόμη χαμηλότερα, κλείνοντας τελικά λίγο πάνω από τις 11.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 11.015,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,27% ή 373 μονάδες χαμηλότερα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 4,17% και να ολοκληρώνει στις 2.178,98 μονάδες, και τον S&P 500 να διαμορφώνεται 3,82% χαμηλότερα, στις 1.207,09 μονάδες.

Η ανασφάλεια των επενδυτών κράτησε σε χαμηλά επίπεδα και τον όγκο συναλλαγών. Έτσι, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 870 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Washington Mutual, Citigroup, Bank Of America, Wachovia, Morgan Stanley και General Electric.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στο 1,43 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1. Τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Cisco Systems, Intel, Oracle και Apple.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι περισσότεροι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, εκτός από αυτούς των AIG, Fannie Mae και Freddie Mac που έκλεισαν με σημαντικότατα κέρδη.

Από τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο βρέθηκε ο τίτλος της Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής Mitsubishi UFJ ότι προχωρά στην εξαγορά ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της αμερικανικής τράπεζας.

Παράλληλα βέβαια οι Morgan Stanley και Goldman Sachs βρέθηκαν στο προσκήνιο, καθώς μετατρέπονται σε εταιρίες holding και τίθενται υπό τον έλεγχο της Federal Reserve.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Ambac, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της American Express, για τον τίτλο της οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί το short selling.

Αντίθετα, κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα προβεί στην επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας έως 40 δισ. δολαρίων μέχρι το 2013, αλλά και ότι θα αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει κατά 18%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,12%, στα 8,80 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 3,68%, στα 9,96 δολάρια. Στα 24,60 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε με απώλειες 4,73%.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, καθώς η άνοδος της πετρελαϊκής τιμής αναζωπύρωσε τους φόβους για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.236,26 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,41%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.107,75 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,32%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 2,34%, στις 4.223,51 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v