Wall: Άλμα μετά τη συμφωνία για σχέδιο Paulson

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall, καθώς το μπαράζ αρνητικών οικονομικών στοιχείων επισκιάστηκε από τη συμφωνία «επί της αρχής» για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών. Ράλι στις ευρωαγορές.

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, καθώς η συμφωνία «επί της αρχής» για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών επισκίασε το μπαράζ αρνητικών οικονομικών στοιχείων.

O Dow Jones έκλεισε στις 11.022,06 μονάδες με άνοδο 1,82%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,43%, στις 2.186,57 μονάδες. Κέρδη 1,97% για τον S&P 500, στις 1.209,18 μονάδες.

Η αγορά ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις, εν μέσω σεναρίων για επικείμενη έγκριση από το Κογκρέσο του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάσωση των τραπεζών. Έτσι, ο Dow Jones κινήθηκε έντονα ανοδικά, παρά τα αρνητικά νέα από το μέτωπο της οικονομίας.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου ενέτειναν την ανοδική κίνηση στη Wall, η οποία ωστόσο υποχώρησε κάπως στο φινάλε, σε σχέση με τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής, Γερουσιαστής Chris Dodd, το Κογκρέσο έφτασε σε "θεμελιώδη" διαπαραταξιακή συμφωνία για τις βασικές αρχές του σχεδίου της κυβέρνησης, κόστους 700 δισ. δολαρίων, για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μαζί του, εμφανίστηκαν μέλη της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου που υπάγονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα οποία εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Dodd, επίκειται συνάντηση των μελών του Κογκρέσου με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με τον πρόεδρο Bush, για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό στη Wall, με τις τράπεζες να πρωτοστατούν στην άνοδο.

Ειδικότερα, η Fannie Mae και η Freddie Mac εμφάνισαν κέρδη άνω του 5% και την JP Morgan να κερδίζει 8,8% και την Lehman Brothers να εκτινάσσεται 44,4% υψηλότερα.

Νωρίτερα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συνέχισαν να δείχνουν την αδυναμία της οικονομίας. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών «βούλιαξαν» κατά 4,5% τον Αύγουστο με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να παραμένουν σε υψηλά επταετίας και τις πωλήσεις νέων κατοικιών να υποχωρούν σε χαμηλά 17 ετών με πτώση 11% τον Αύγουστο.

Εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της General Electric παρά τη μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2008 αλλά και τη διακοπή του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 1,01%, στα 9,04 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,01%, στα 9,99 δολάρια. Πτώση 0,76% για το δικαίωμα της 3Ε στα 23,62 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,99% στις 5.197,02 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 1,99% στις 6.173,03 μονάδες και τον CAC 40 να κερδίζει 2,73% στις 4.226,81 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v