Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "σκυτάλη" της πτώσης πέρασε στη Wall

Η έξαρση της πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη προκαλεί απώλειες στις αγορές, μετά τα πολυετή υψηλά. Στο επίκεντρο (και) τα εταιρικά αποτελέσματα. Σε χαμηλό 2013 έκλεισε ο Stoxx Euro 600, απώλειες 4% σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Η έξαρση της πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη δεν επιτρέπει στις διεθνείς αγορές να επιδιώξουν νέα υψηλά, μετά τα ρεκόρ 4,5 ετών. Διορθώνει από τις 14.000 ο Dow Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,93% στις 13.878 μονάδες, ο S&P κινείται 1% χαμηλότερα στις 1.498 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,26% χαμηλότερα στις 3.139 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τις 14.000 μονάδες για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.

Στο επίκεντρο επανέρχονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ στην Ιταλία το σκηνικό ανατρέπεται ταχύτατα εξαιτίας του σκανδάλου στην τράπεζα Monte Paschi, ενόψει των εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,58% στις 6.247 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,49% στις 7.638 μονάδες, ενώ ο CAC 3,01% χαμηλότερα στις 3.660 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ κατέγραψε απώλειες 3,76% στις 7.920 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο MIB έκλεισε με απώλειες 4,5% στις 16.539 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Euro 600 έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο του 2013, ενώ έντονη άνοδο εμφάνισαν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.

Στην Wall Street, οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού ενδιαφέροντος. Σήμερα θα ανακοινωθούν μεγέθη για την βιομηχανική παραγωγή.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου βρίσκεται περίπου στο μέσον και το 70% από τις επιχειρήσεις που έχουν κοινοποιήσει μεγέθη, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με έρενα του FactSet.

Σήμερα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα για το Q4 η Humana, η Gannett, η Royal Caribbean Cruises, καθώς και οι Anadarko Petroleum και Yum Brands μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Herbalife βουλιάζει 13% κατόπιν φημών για επικείμενη έρευνα στην εταιρία.

Η Dell σταθεροποιείται καθώς συνεχίζονται οι φήμες για συμφωνία εξόδου της εταιρίας από το χρηματιστήριο.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Nymex υποχωρεί 95 σεντς στα 96,81 δολ. ανά βαρέλι. Ο χρυσός χάνει 7,2 δολ. στα 1.662,7 δολ. ανά ουγκιά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v