Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στην Wall Street

Θετική αντίδραση μετά τις απώλειες 2% της περασμένης εβδομάδας επιχειρεί η Wall Street, αλλά ορισμένες δυσμενείς στατιστικές και εταιρικές ανακοινώσεις συγκρατούν τα κέρδη. Περιορίστηκε η ανάκαμψη των ευρωαγορών.

Η ανοχή της ομάδας των πλουσιότερων κρατών G20 για τις πολιτικές παροχής ρευστότητας της Ιαπωνίας (και όχι μόνο) ευνόησε την επενδυτική ψυχολογία στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά οι υποβαθμίσεις των στόχων κερδοφορίας από επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Caterpillar, καθώς και απογοητευτικά σταστικά, περιόρισαν τις αγοραστικές διαθέσεις.

Ο δεικτης Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 14.518 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,18% στις 1.558 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,56% υψηλότερα στις 3.224 μονάδες.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δεν επέκριναν τα ιαπωνικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα ζήτησαν από όλους τους ρυθμιστές να λάβουν μέτρα για τόνωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Wall Street ολοκλήρωσε την χειρότερη εβδομαδιαία περίοδο πολλών μηνών με απώλειες άνω του 2%, εξαιτίας ανησυχιών για τα εταιρικά αποτελέσματα και τις στατιστικές ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μετοχή της Caterpillar, που θεωρείται «βαρόμετρο» για την κατάσταση της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας κατασκευαστικής δραστηριότητας, αντιδρά με πτώση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ υποβάθμισε επίσης τα ου ετήσιους στόχους.

Κατά τα λοιπά, από το μέτωπο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου, η Hasbro ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών α΄ τριμήνου ενώ η Netflix θα κοινοποιήσει τα μεγέθη της.

Από την μέχρι στιγμής εικόνα των ανακοινώσεων Q1 από επιχειρήσεις του S&P 500, το 72% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία αλλά μόνο 45% τις εκτιμήσεις για τα έσοδα.

Μικτά μηνύματα προέκυψαν από το μετωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 0,6% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Πάντως οι μακροπρόθεσμες τάσεις συνεχίζουν να δείχνουν ανάκαμψη στην αμερικανικη αγορά ακινήτων, αφού οι μεταπωλήσεις αυξηθηκαν 10,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Κέρδη απεκόμιζαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιδρώντας θετικά στην επανεκλογή του Προέδρου Ναπολιτάνο στην Ιταλία.

Ωστόσο η πτωτική στροφή της Wall "μεταδόθηκε" στις ευρωαγορές το απόγευμα και έσβησε τα περισσότερα από τα κέρδη. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,09% στις 6.281 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,24% στις 7.478 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε αμετάβλητος στις 3.652 μονάδες.

Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται 24 δολαρια στα 1.420 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου κερδίζει 0,36% στα 88,40 δολ. ανά βαρέλι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v