Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστικό διάταγμα μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου

Παρότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάνθηκε υπέρ του Χρηματιστηρίου, οι διαδικασίες για ανάθεση του διαγωνισμού εξασφάλισης συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, πάγωσαν εκ νέου.

Δικαστικό διάταγμα μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου

Διάταγμα δικαστηρίου που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, παγώνει εκ νέου τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΧΑΚ, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως παρότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάνθηκε υπέρ του Χρηματιστηρίου, οι διαδικασίες για ανάθεση του διαγωνισμού εξασφάλισης συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, πάγωσαν εκ νέου μετά από το διάταγμα της Παρασκευής.

Το προσωρινό διάταγμα αφορά συγκεκριμένα, στην παγοποίηση των διαδικασιών κατακύρωσης του συμβολαίου στον οίκο συμβούλων που επέλεξε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου για να υλοποιήσει το σχεδιασμό αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε αναλυτικά στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής τις εξελίξεις αναφορικά με την προγραμματισμένη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, η οποία υπολογιζόταν να αρχίσει να υλοποιείται πριν το τέλος του έτους.

Όπως είπε, παρότι η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιούλιο, με το συμβούλιο του ΧΑΚ να έχει αποφασίσει την κατακύρωση του διαγωνισμού σε ένα από τους πέντε οίκους συμβούλων που εξέφρασαν ενδιαφέρον, ένας από τους άλλους τέσσερις οίκους που διεκδίκησαν το συμβόλαιο προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και καταχώρησε προσφυγή κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών έλαβε απόφαση υπέρ του Χρηματιστηρίου, βάσει της οποίας θα μπορούσε να προχωρήσει με τις διαδικασίες για ανάθεση της προσφοράς στο προσφοροδότη που επέλεξε.

Ωστόσο, ο οίκος συμβούλων που απέτυχε να εξασφαλίσει το διαγωνισμό προσέφυγε στα δικαστήρια και εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να παγώσουν για ακόμα μια φορά και να είναι στα χέρια της δικαιοσύνη το τι μέλλει γενέσθαι

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για να εκδικασθεί η υπόθεση, αλλά και εάν είναι πιθανόν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να πρέπει να προκηρυχθεί ξανά, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα εκδίκασης της υπόθεσης, είπε ότι θα πάρει τουλάχιστον κάποιους μήνες.

Όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι από την ημερομηνία κατακύρωσης της προσφοράς ο επιτυχών οίκος θα είχε στη διάθεση του 14 μήνες για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού και για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2024.

Στον προϋπολογισμό του ΧΑΚ για το 2022 περιλαμβάνεται πρόνοια για υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων συμβούλων για την αποκρατικοποίση του, με πιστώσεις πέραν του €1 εκατ. για την ετοιμασία σχετικών μελετών.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v