Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άδειες σε εταιρείες για κρυπτονομίσματα από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς στην Κύπρο εξήγησε ότι έγιναν δεκτές αιτήσεις από αριθμό εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν πλατφόρμες διάθεσης ψηφιακών νομισμάτων.

Άδειες σε εταιρείες για κρυπτονομίσματα από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ενδιαφέρον από εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των νέων ψηφιακών νομισμάτων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. Αριθμός εταιρειών έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν σχετική αδειοδότηση, τις οποίες εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της ΕΚΚ για το 2022, ο πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης, σημείωσε η Επιτροπή έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα.

Ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε ότι έγιναν δεκτές αιτήσεις από αριθμό εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν πλατφόρμες διάθεσης ψηφιακών νομισμάτων.

Πρόσθεσε ότι πλέον τα ψηφιακά νομίσματα είναι παντού και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να γίνεται εποπτεία, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία για αδειοδότηση των πλατφόρμων θα είναι ενδελεχής.

Ερωτηθείς από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη εάν έχει θεσπιστεί σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα ευρωπαϊκή οδηγία για την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν η κάθε χώρα έχει θεσπίσει διαφορετική νομοθεσία.

Ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε στη συγκεκριμένη αγορά και να αρχίσουμε να την εποπτεύουμε», ενώ επεσήμανε ότι έχει γίνει τεράστια προεργασία προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έφερε ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για την ενημέρωση τους.

Ερωτηθείς για τις χώρες που είναι πιο προχωρημένες σε θέματα κρυπτονομισμάτων ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε την Αμερική και τη Σιγκαπούρη, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη είπε ότι οι πλείστες χώρες βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε ότι ο χώρος των ψηφιακών νομισμάτων έχει τεράστιο ρίσκο, σημειώνοντας ότι είναι και ένας από τους λόγους που θα αρχίσει η εποπτεία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός των νέων νομισμάτων θα εξαφανιστούν, ενώ όσο αφορά τα ρίσκα που προκύπτουν από τη χρήση τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε υποθέσεις ξεπλύματος μέσω των κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης του κόσμου με την απώλεια χρημάτων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε αναφορικά με την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων, ότι, σύμφωνα με την 5η Οδηγία της ΚΤΚ για την Παρεμπόδιση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, η εποπτεία για τις επενδυτικές εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακά νομίσματα ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει εκδώσει σχετική οδηγία και έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες αιτήσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν επενδυτικά προγράμματα σε ψηφιακά νομίσματα.

Σημείωσε ότι ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων θα αναπτυχθεί πολύ στο μέλλον και η ΕΕ ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική οδηγία. Επομένως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις πλατφόρμες, είπε.

Σε δηλώσεις εξάλλου ο κ. Παντελίδης επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v