Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 25-27 δισ. το "πακέτο" στήριξης των τραπεζών

Συνολικά κεφάλαια ύψους 25-27 δισ. ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η άμεση ρευστότητα και οι εγγυήσεις τιτλοποιήσεων. Ανακοινώσεις στις 11:30 από τον υπουργό Οικονομίας.

Στα 25-27 δισ. το πακέτο στήριξης των τραπεζών
Συνολικά κεφάλαια ύψους 25 - 27 δισ. ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τις παραμέτρους του οποίου θα ανακοινώσει σήμερα στις 11:30 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, από αυτά κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ θα αφορούν σε άμεση ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα, με στόχο την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ θα αποτελούν τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, για χρονική διάρκεια τριών ετών.

Επίσης, κεφάλαια ύψους 5 - 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες με εγγύηση την έκδοση προνομιούχων μετοχών από αυτές.

Τα ποσά θα δίνονται ανάλογα με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, το ενεργητικό της και την κερδοφορία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια αυτά είναι προαιρετικά, καθώς σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άντλησή τους δεν θα επιβληθεί σε τράπεζες από την ελληνική κυβέρνηση, διότι δεν υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης κάποιας τράπεζας, και έγκειται στην ανάγκη κάθε τραπεζικού ομίλου.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πακέτου της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες που θα διέπουν την κάθε μορφή ενίσχυσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συντονισμένη κίνηση των κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει να συμβάλλει προς την κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το πότε θα υπάρξει σταθεροποίηση στις αγορές.

Στην ερώτηση πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στη διατραπεζική αγορά απάντησαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο με τον οποίο θα δανείζονται οι τράπεζες από την εν λόγω αγορά. Για παράδειγμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι τράπεζες δανείζονται στη διατραπεζική αγορά για μία ημέρα, το πολύ για μία εβδομάδα, και τα σημάδια ανάκαμψης θα αποκτήσουν ουσία όταν η διατραπεζική ανοίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως τρίμηνο, εξάμηνο και έτος.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση προνομιούχων μετοχών, φαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τη χρήση αυτού του εργαλείου, καθώς, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πίεση στις τιμές των μετοχών τους.

Η επόμενη μέρα της κρίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οδηγεί σε αλλαγή της ποιότητας των ξένων επενδυτών που τοποθετούνται στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι είναι μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα και αγόραζαν από τις μαζικές πωλήσεις των hedge funds τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v