Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: "Περίεργη" συμφωνία κυρίων με τραπεζίτες

Συμφωνία κυρίων με τους τραπεζίτες για τη συμμετοχή όποιας τράπεζας κάνει χρήση των διατάξεων του σχεδίου σωτηρίας, αναγκαστικά και στο τρίτο μέτρο της έκδοσης προνομιούχων, επικαλούνται πηγές στο ΥΠΟΙΚ.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΥΠΟΙΚ: Περίεργη συμφωνία κυρίων με τραπεζίτες
Συμφωνία κυρίων ανάμεσα στους τραπεζίτες και το υπουργείο Οικονομίας για τη συμμετοχή όποιας τράπεζας κάνει χρήση των διατάξεων του σχεδίου «σωτηρίας» αναγκαστικά και στο τρίτο μέτρο της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, επικαλείται κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκαλεί αίσθηση, καθώς στην πράξη, μια τέτοια συμφωνία ακυρώνει επί της ουσίας τη φύση του ίδιου του νομοσχεδίου και "θολώνει" ακόμη περισσότερο την εικόνα της αγοράς, σε σχέση με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι ο ρόλος του «επόπτη» του δημοσίου θα αφορά σε παρακολούθηση της εκταμίευσης στεγαστικών δανείων και δανείων προς ΜΜΕ ώστε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να διατηρηθεί άνω του 10% το επόμενο έτος, ενώ αναφορικά με το ύψος των προμηθειών που θα λαμβάνει το δημόσιο και δεν προσδιορίζονται επαρκώς στο νομοσχέδιο, διευκρινίζεται ότι το θέμα είναι ανοιχτό καθώς το επασφάλιστρο θα καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέδειξε με δηλώσεις του την κοινωνική διάσταση του νομοσχεδίου για την προστασία των τραπεζών. Αφού σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ασπίδα προστασίας για την ελληνική οικονομία καθώς αμβλύνονται όπως είπε οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, εξαιτίας της πρόσθετης ρευστότητας που παρέχεται στο σύστημα.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο, προβλέπει ότι όσες τράπεζες κάνουν χρήση των ειδικών ομολόγων του δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ, οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, να ωφεληθούν οι πολίτες, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης της οικονομίας, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Διαβεβαίωσε δε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί, το αντίθετο μάλιστα, θα έχει και οφέλη λόγω των προμηθειών που θα εισπράττει το δημόσιο και του μερίσματος 10% για τις προνομιούχες μετοχές που θα αγοράσει το δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v