Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινίσεις για σχέδιο ενίσχυσης από ΥΠΟΙΟ

Διευκρινίσεις αναφορικά με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας παρέχει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Διευκρινίσεις για σχέδιο ενίσχυσης από ΥΠΟΙΟ
Διευκρινίσεις αναφορικά με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας παρέχει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είναι απολύτως συμβατό με όσα είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο στις 15 Οκτωβρίου και με όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή στις 22 Οκτωβρίου.

Το Δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ότι προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στις διατάξεις του σχεδίου αποτελεί η ενεργοποίηση του άρθρου 1 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους. Το άρθρο αυτό προβλέπει ρητά τη συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των ιδρυμάτων με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα διανομής κερδών και παροχών προς τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μη θίγονται τα συμφέροντα των καταθετών.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου θα λάβουν γραπτώς σαφείς εντολές, ώστε οι αποδοχές κανενός στελέχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, που εθελοντικά θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, να μην ξεπερνούν τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάρκεια συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Στο σχέδιο προβλέπεται ρητά ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν οι τράπεζες με τίτλους του ελληνικού δημοσίου θα διοχετευθεί αποκλειστικά για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους.

Είναι, λοιπόν, απολύτως σαφές ότι με το σχέδιο αυτό ενισχύουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας και στηρίζουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, τα οικογενειακά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία. Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v