Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες

Κατεβάζει στροφές ο ανταγωνισμός στον κλάδο. Lannet, Altec Telecoms και Teledome είναι ήδη εκτός μάχης, ενώ άλλη μια εταιρία λειτουργεί με προσωπικές επιταγές του μετόχου της. Οι "μνηστήρες" της On.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Αλλάζουν τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες
Το τέλος της περιόδου έντονου ανταγωνισμού, που "μάτωσε" τις εταιρίες, αλλά μοίρασε φθηνά πακέτα σταθερής τηλεφωνίας και Internet στους καταναλωτές, ανοίγοντας την αγορά του Διαδικτύου, σηματοδοτεί για την αγορά των εναλλακτικών παρόχων η οικονομική κρίση.

Η έλευση της κρίσης βρήκε το σύνολο σχεδόν του κλάδου "λαβωμένο" από τον οξύ ανταγωνισμό. Οι επενδύσεις σε δίκτυα (ασύρματα ή οπτικών ινών) και κυρίως τα μεγάλα κόστη διάθεσης για την πρόσκτηση πελατών, "έκαιγαν" υψηλά κεφάλαια αναγκάζοντας τις εταιρίες να αναζητούν διαρκώς "φρέσκο" χρήμα για να αναχρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Την ίδια στιγμή η απουσία κρίσιμης μάζας πελατών και τα χαμηλά τιμολόγια δεν εξασφάλιζαν ικανές ταμειακές ροές. Η άνοδος του κόστους δανεισμού που επέφερε η κρίση και κυρίως η απροθυμία πλέον των τραπεζών και των επενδυτών να δανείσουν νέα κεφάλαια ή να αναλάβουν κίνδυνο ως στρατηγικοί επενδυτές, έφερε και τυπικά το τέλος του κύκλου του μεγάλου ανταγωνισμού.

Lannet και Altec Telecoms αποτέλεσαν τα πρώτα θύματα. Ακολούθησε πρόσφατα η Teledome. Σε όλες το πρόβλημα ήταν η απουσία άμεσης ρευστότητας και η αδυναμία κάλυψης της μέσω άλλων πηγών.

Είχαν προηγηθεί η εγκατάλειψη του εγχειρήματος από τη ΔΕΗ, η οποία πούλησε την Tellas λόγω των συνεχών ζημιών της στον όμιλο Wind, του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Ν. Σαουίρις και η εξαγορά της Hellas On Line και της "Αττικές Τηλεπικοινωνίες" από τον όμιλο Κόκκαλη (Intracom).

Η Forthnet στον αντίποδα πέτυχε στο παρά πέντε να βρει έναν νέο "γαμπρό" (στρατηγικό επενδυτή) στο πρόσωπο της Emirates International Telecommunications LLC του Dubai που πήρε τη θέση του αποχωρούντος Novator και εξασφάλισε την κάλυψη της μεγάλης αύξησης, στην οποία έπρεπε να προχωρήσει για να χρηματοδοτήσει και την εξαγορά της δορυφορικής Nova.

H Forthnet δείχνει προς το παρόν να έχει και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού χωρίς, όμως, να βιάζεται. "Κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα διαθέσει κεφάλαια για να αγοράσει ανταγωνιστές, αν δεν δει πρώτα να πλησιάζει το τέλος της κρίσης" σημειώνει στέλεχος τράπεζας με υψηλή έκθεση δανεισμού στον κλάδο.

"Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη αντοχών και οι έχοντες ρευστότητα θα περιμένουν να μετρήσουν κι άλλα θύματα", συμπληρώνει ο ίδιος.

Ήδη μη εισηγμένη εταιρία του κλάδου λειτουργεί, σύμφωνα με την αγορά, χάρη στις προσωπικές επιταγές του βασικού της μετόχου, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά μέρα με τη μέρα την απαραίτητη παροχή υπηρεσιών διασύνδεσης από τον ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα η Intracom εγγυήθηκε στις τράπεζες, που αναχρηματοδότησαν με κοινοπρακτικό δάνειο 144,5 εκατ. ευρώ, τον δανεισμό της θυγατρικής της HoL ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στην εταιρία σταθερής τηλεφωνίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ θα προβεί σε πλήρη απομείωση της αξίας κτήσης των μετοχών που κατέχει στην Teledome, ύψους ευρώ 9,3 εκατ., σε βάρος των αποτελεσμάτων της κλειόμενης χρήσης.

Σε περίοδο προκαταρκτικών επαφών με τις Vodafone, Wind και CYTA βρίσκεται η On Telecoms μετά και το τυπικό ναυάγιο του deal με τη Ζήνων και τη Sea Star. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι Vodafone και CYTA διαθέτουν προβάδισμα καθώς είναι διατεθειμένες να πληρώσουν με μετρητά, ενώ η Wind προσφέρει ως αντάλλαγμα μετοχές.

Τον κλάδο διερευνούν προσεκτικά και τα private equity funds καθώς κρίνουν ότι η μείωση των παικτών και η ταχεία αποκλιμάκωση του ανταγωνισμού δημιουργούν ευκαιρίες.

Τα private equity δεν ενδιαφέρονται βέβαια να μπουν συμμέτοχοι σε παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και internet αν δεν έχουν εξασφαλίσει την ίδια στιγμή συμμαχίες ή ποσοστά σε operators και για τον λόγο αυτό οι πρώτες κρούσεις διενεργούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v