Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημιυπαίθριοι: Στο 10% της αξίας η "τακτοποίηση"

Στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου η "καμπάνα" για την τακτοποίηση. Τι ισχύει για ισόγειους, υπόγειους χώρους. Περιορισμοί για νεοαναγειρόμενα. Τα πρόστιμα. Διαφωνεί το ΤΕΕ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ημιυπαίθριοι: Στο 10% της αξίας η τακτοποίηση
*** Αναλυτικά οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ημιυπαίθριους χώρους δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Τέλος το οποίο θα ανέρχεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που επιθυμούν την τακτοποίηση, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα φορολογικά μέτρα.

Η καταβολή του τέλους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις ή εφάπαξ, με έκπτωση 10% επί του προστίμου.

Για την αίτηση τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ, ποσό το οποίο θα συμψηφίζεται με εκείνο που θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά. Για τους ισόγειους και υπόγειους χώρους το παράβολο θα είναι 350 ευρώ. Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνονται οι σοφίτες.

Ο κ. Σουφλιάς έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας ότι ο μέσος όρος του εφάπαξ προστίμου για έναν ημιυπαίθριο 10 - 15 τετραγωνικών υπολογίζεται ότι θα είναι χοντρικά περίπου 1.500 ευρώ.

Ακόμα, τόνισε ότι η ποινή για όσους δεν προχωρήσουν σε τακτοποίηση θα ανέρχεται στο 30% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου, ενώ θα επιβάλλεται επιπρόσθετη ποινή 5% κάθε χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι με τη συμμετοχή και της εφορίας

Oι ρυθμίσεις αυτές όσον αφορά στα πρόστιμα θα ισχύσουν για ακίνητα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2009.

Στα ακίνητα που θα πωλούνται από εδώ και στο εξής οι ημιυπαίθριοι θα μεταβίβαζονται "ως ημιυπαίθριοι που έχουν αλλάξει χρήση".

Για τα ακίνητα που θα ανεγερθούν από εδώ και στο εξής η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ θέτει περιορισμούς που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα εμποδίσουν τη δημιουργία νέων αυθαιρεσιών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, η επιφάνειά τους περιορίζεται στο 15% του συντελεστή δόμησης (σήμερα είναι 20%), ενώ το βάθος τους δεν θα υπερβαίνει το 1,8 μέτρο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι αδύνατη η δημιουργία αυτοτελούς δωματίου.

Επιπλέον, οι ημιυπαίθριοι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο.

Σε ό,τι αφορά τους ισόγειους χώρους στάθμευσης, αυτοί θα υπολογίζονται πλέον στον συντελεστή δόμησης και επομένως η μετατροπή τους σε κατοικία θα αποτρέπεται.

Τέλος, για τους υπόγειους χώρους προβλέπεται ότι η οροφή τους δεν θα υπερβαίνει το 0,8 μέτρο από το επίπεδο του εδάφους έναντι 1,8 μέτρου που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις των ιδιοκτητών για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και παρανόμως κλεισμένων ισόγειων και υπόγειων χώρων με αλλαγή χρήσης θα μπορούν να υποβάλλονται από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (περί τα τέλη Ιουλίου) και για διάστημα έξι μηνών, ενώ η πληρωμή του τέλους θα πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός έτους.

Ο υπουργός, κ. Γιώργος Σουφλιάς. υπογράμμισε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την προσέλευση των ιδιοκτητών.

---Διαφωνεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Αναφορικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για ημιϋπαίθριους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς, ως Χώρα, «πολεοδομικά επτωχεύσαμεν». Τροποποιούνται θετικές προβλέψεις του ΓΟΚ ενώ είναι εφικτός, εύκολος και οικονομικός ο έλεγχός τους. Εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι όσοι αυθαιρετούν, εν τέλει, δικαιώνονται.

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν και δεν πρόκειται να λύσουν στο μέλλον το πρόβλημα. Είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά, είτε μηδενικά (όπως αυτό της διατήρησης αυθαιρέτου όπως προτείνεται).

Με την «τακτοποίηση» που ανακοινώθηκε σήμερα, με σαφείς βραχυπρόθεσμους εισπρακτικούς στόχους, δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα, ούτε για όσους έχουν αυθαίρετα. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται, και παραμένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι ίδιοι όμηροι στην όποια πολιτική ή δικαστική μελλοντική απόφαση.

Το ΤΕΕ έχει ταχθεί επιμόνως υπέρ μιας συνολικής, αποφασιστικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης. Είναι έτοιμο, όπως είναι γνωστό, και διατεθειμένο προς αυτήν την κατεύθυνση να συνδράμει κάθε προσπάθεια.

*** Αναλυτικά οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ημιυπαίθριους χώρους δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v