Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Κίνητρα για αγορά χαρτοφυλακίων

Συνθήκες για να υπάρξουν "λουκέτα" μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές συνέπειες επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή.

Ασφαλιστικές: Κίνητρα για αγορά χαρτοφυλακίων
Συνθήκες για να υπάρξουν "λουκέτα" μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές συνέπειες επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, εξαιρώντας μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή τα συμβόλαια ζωής από τη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής και θεσπίζοντας κίνητρα για την ομαλή μεταβίβασή τους σε υγιή ασφαλιστική.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας, εξαιρεί τα χαρτοφυλάκια ζωής από τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας ασφαλιστικής εταιρίας. Θεσπίζει, δε, τον ρόλο του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής ο οποίος ενεργεί αυτόνομα σε σχέση με τον επόπτη εκκαθάρισης και έχει ως βασική ευθύνη τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου προγραμμάτων ζωής, τα οποία μένουν εκτός εκκαθάρισης.

Ο ορισμός επόπτη διαχείρισης χαρτοφυλακίου ζωής διενεργείται εφόσον δεν προκύψει μεταβίβαση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου πριν από την έναρξη εκκαθάρισης της προβληματικής ασφαλιστικής εταιρίας.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαφανίσει τον κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων από ενδεχόμενη κατάρρευση ασφαλιστικής ή ασφαλιστικών με χιλιάδες ασφαλισμένους με μακροχρόνια προγράμματα ζωής.

Προκειμένου δε να υπάρξει ομαλή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων ζωής σε υγιή ασφαλιστική εταιρία η κυβέρνηση θεσπίζει μέσω της τροπολογίας την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου. Είτε απευθείας υπέρ της ασφαλιστικής στην οποία θα μεταβιβάζεται χαρτοφυλάκιο ζωής είτε στους ασφαλισμένους με προγράμματα ζωής της εταιρίας της οποίας η άδεια ανεστάλη.

Η εγγύηση που παρέχει το Δημόσιο συνυπολογίζεται στο περιθώριο φερεγγυότητας και επομένως μειώνει τους άμεσους κινδύνους που διατρέχει μια υγιής ασφαλιστική όταν αναλαμβάνει ένα μεγάλο προβληματικό χαρτοφυλάκιο ζωής.

Ταυτόχρονα, μέσω της παροχής εγγυήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τους κινδύνους που αναλαμβάνει η εταιρία στην οποία μεταβιβάζεται ένα χαρτοφυλάκιο εργασιών ζωής το οποίο έχει έλλειμμα αποθεμάτων και πιθανώς επιδεινούμενη ποιότητα (υψηλές εξαγορές, ζημιογόνα προγράμματα ζωής κ.ά.).

Η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων θα διενεργείται με επιμέλεια του επόπτη και θα επικυρώνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Τα προβλήματα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά δεν είναι αμελητέα και η διεθνής κρίση τα επέτεινε καθώς προκάλεσε μεγάλες ζημίες από την αποτίμηση ομολόγων και μετοχών.

Η Επιτροπή Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης έχει ήδη δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών  Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, Commercial Value, General Union και General Trust, ενώ έχει ανακαλέσει την άδεια της ΕΟΣ και έχει ζητήσει την υποβολή τριετών προγραμμάτων κάλυψης των ελλειμμάτων στα αποθέματα από περισσότερες από 10 ασφαλιστικές.

Υπό τον κίνδυνο πάντως ότι ασφαλιστικές με μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων και στον κλάδο ζωής δεν θα καταφέρουν να βρουν τα κεφάλαια που άμεσα απαιτούνται για να καλύψουν την τρύπα αποθεμάτων τους και να ενισχύσουν το περιθώριο φερεγγυότητάς τους, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε παρασκηνιακές συζητήσεις με δύο κρατικές ασφαλιστικές βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους για να υποδεχτούν χαρτοφυλάκια ζωής εταιριών των οποίων οι άδειες λειτουργίας ενδέχεται να ανακληθούν.

Οι ρυθμίσεις της τροπολογίας διευκολύνουν μια τέτοια μεταβίβαση, ενδεχομένως όμως να προκαλέσουν αντιδράσεις εκ μέρους της υπόλοιπης αγοράς, εφόσον θεωρηθούν φωτογραφικές υπέρ κάποιων συγκεκριμένων ασφαλιστικών που θα αναλάβουν όπως και στο παρελθόν τον ρόλο του αναδόχου προβληματικών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v